Николай Малинов: Излиза се от паузата в отношенията между България и Русия

Можем да кажем, че от „паузата“ в отношенията между България и Русия се е излязло, каза пред БНР председателят на сдружение „Русофили“ Николай Малинов.

Ако до май миналата година можеше да говорим за дълга пауза в отношенията между България и Русия, то с посещението на Радев – през май, на Бойко Борисов след това декември, 3-ма зам.- председатели на парламента бяха в Москва и г-н Марешки и зам.-председателят на “Атака“ Явор Нотев и Емил Христов от ГЕРБ с Краси Велчев. Потвърди се миналата седмица за посещение на зам.-председателя на „Единна Русия“, посещение по външна политика, на г-жа Караянчева в Москва. Първото полугодие на тази година – Медведев, можем да кажем, че от паузата, ако можем да използваме този дипломатически термин, в отношенията се е излязло“, каза още Малинов в интервю за предаването „Неделя 150“, гостуващ с коментар по повод предстоящата визита на министър-председателя на Русия у нас.

„Друг е въпросът по какъв начин българските и съответно руските политици ще защитават интересите на двете държави“, допълни той в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Лично аз не споделям мнението, че Русия е някаква опасност за Европа, напротив Русия е голям шанс за Европа. Тя да може да се добере до тези 43-45% невъзобновяеми източници, които се намират на територията на сегашна Русия, на евтини суровини. И чрез обмен на технологии, на хора, чрез търговия и нормално сътрудничество в общи линии да печелят и във военно-стратегически и в икономически план и Европа, и Русия. И рациото изисква добри отношения на Европа с Русия, допълни още Малинов.

“По темата за назидаването на патриарха (на Русия при визитата му м.г. – б.р.), патриархът каза нещо, което отдавна българският народ очакваше – каза, че нямаше да има руска църква, ако нямаше българска църква, т.е., ясно е, че без тези 150 години преди тях, когато сме направили кирилицата и приели православието, нямаше кой да го предаде в Русия – това е едно голямо признание“, коментира той речта на руския патриарх при посещението му в България.

Що се отнася до това – защо идва Медведев, ами естествено, че нещата първо трябва да бъдат подготвени по някакъв начин експертно, за да може първите лица в държавите да си сложат подписите под правилно експертно подготвени документи, каза още Малинов.

Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев “ние вървим по строго определен сценарий“.

“И за (АЕЦ) „Белене“ и за газовият хъб „Балкан“ ние вече сме в позицията на хора, които са си научили урока и са си написали новото домашно“, коментира той пред БНР. „Знаете, за „Белене“ може би до една-две седмици ще излезе обява във вестника на Европейската комисия, с която ние ще обявим търга“.

„Проблемът е Европейската комисия, ако трябва да направим един паралел със „Северен поток 2“, аз вече го казах в медиите. Преди 3 години имах среща с един от бившите съветници на двама немски канцлери и когато много подробно говорихме за енергетика, най-накрая аз го питах: „Хер Щефан, вие за кратко време получихте много информация за енергетиката, синтезирана, ами я сега аз да получа от вас“. Предстояха избори за канцлер на Германия и казвам “г-жа Меркел, ако спечели поредния мандат – тя ще приеме ли „Северен поток 2“, той се засмя и каза “каква Меркел – въпросът се решава от немския бизнес“. Всъщност, това което стана в Германия, потвърди тази първоначална теза“, коментира още професор Тасев.

„При нас нещата стоят малко по-различно. Ние се подчиняваме на една стара теза, че откъде минават тръбите, не се решава в България. И както виждаме, сме длъжни да лавираме, за да можем да запазим националния интерес и да останем както ние на 3 март се появихме на политическата карта на света, като държава. Сега има вероятност да се запазим на газовата карта на Европа. Така че за нас идването на Медведев като министър–председател на Русия е знаково, но моята оценка е, че едва ли ще има някакви сериозни проблеми, които да обсъждат с Борисов. По една много проста причина – проблемите за реализацията на хъб „Балкан“, отдавна и отношенията между Русия и България са на корпоративно ниво. Така че аз не очаквам някакви съществени новини“, прогнозира той във връзка с предстоящата визита на руския премиер Медведев у нас.

Целите интервюта може да чуете в звуковия файл.