Не на Войната! -призовават Сухишвили от сцената

 Танцовата постановка „ Рамишвили” на феноменалните  грузинци е съчетание от различни теми. Един от най – драматичните танци в новата, модерна  програма е темата за войната. Агресията и жестокостта се противопоставят на  емоцията на духовната сила и непоносимата болка от загубата на човешки животи. Въздействието на танца е подсилено от светлинни ефекти и ефектни облекла. Дизайнер на костюмите е Нино Сушишвили / внучка на Нино Рамишвили и Илико Сухишвили / . Администрацията на Пентагона, предоставя различни военни облекла на специалните части на американската войска с които танцьорите  участват в спектакъла.

Специално за новата програма дългите  коси на момичета от балета, характерни за  националните грузински танци  са отрязани и късите коси са  боядисани в бяло.

Със силни емоции новата програма и в частност танцът за войната бяха приети  при 30 – те участия на грузинския балет в една от най- горещите точки в света – Украйна.

 

Нино Сухишвили, родена на 15 ноември, 1964 година –  внучка на основателите на Националния балет на Грузия „ Сухишвили” е кръстена на великата си баба.

2008 година Нино Сухишвили отказва предложението за – Министър на културата на Грузия, обяснявайки, че има свое собствено дело с което е максимално ангажирана. По нейни думи, тя не иска да изостави ансамбъла,  на който се явява представител от  трето поколение.

От 1981 – 1986 година учи в Художествената Академия в Тбилиси

През 1986 година, работи като асистент на великия художник Симон Вирсаладзе, който създава костюмите за Болшой театър и на Мариински театър.

От 1988 Нино е художествен ръководител на „ Сухишвили”.

 

                                                        ТУРНЕ 2014

                                                НОВА ПРОГРАМА

                          „РАМИШВИЛИ” – Балет, Театър, Революция

 

Световната сензация, – Национален балет на Грузия „Сухишвили”  ще представят новата си програма „ Рамишивили” в България  на  – 29.10.2014 София, 30.10.2014 Велико Търново,  01.11.2014 Русе,  02.11.2014 Варна, 04.11.2014
Бургас, традиционно по покана на Degris Events.

Новият спектакъл на “Сухишвили” излиза извън рамките на реалността,
преобръща света на танцовото, музикално и театрално изкуство.
Новата програма „Рамишвили” е посветена на създателката на трупата Нино Рамишвили / 1910 – 2000/ .  Танцовият спектакъл е взривяща стилова симибиоза с фокус върху класическия и модерен балет, съчетани с характерната  за „ летящите грузинци” танцувална техника на мъжете, които танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли, с енергичност и акробатични изпълнения и плавните, пързалящи движения при жените.

Музиката към спектакъла е с  DJ  и оркестър, композирана от Илико Сухишвили – младши.

Дизайнер на уникалните  костюми е Нино Сушишвили / внучка на Нино Рамишвили и Илико Сухишвили/.

Илико Сухишвили

Филантроп, ексцентрик, родолюбец – Илико Сухишвили – младши, освен главен хореограф  е и автор на музиката на спектакъла „ Рамишвили”.

Творческият гений – хореографът Илико Сухишвили / внук на оснавателите на трупата Нино Рамишвили и Илико Сухишвили, роден 1971 г. е дипломиран  хореограф в Руската Академия за Театрално Изкуство. Илико прави революция в традиционния грузински танц , като смесва  стилове и роли и осъвременява националния грузински  танц и добавя други култури.

Илико колекционира необичайни музикални инструменти от различни страни.

Любител е на високите скорости, управлява и  притежава  мотори с висок клас и с  колекционерска  стойност. Все още неосъществената му мечта/ идея/ е да създаде музика от звука на двигателите на моторите.

Нино Рамишвили

Живата легенда на Грузия – Нино Рамишвили / 1910 – 2000/ , обявена за една от най – елегантните дами на века, определяна като „ Желязната лейди” ,„ до днес е символ на елегантността и духовната сила.

До края на жизнения си път на 90 годишна възраст, Нино Рамишвили води репетициите винаги на високи токчета и царствена осанка. Нейни портрети, рисувани от известни художници са в експозициите на много световни галерии.

Партньор на сцената и в живота и е Илико Сухишвили / 1907 – 1985/ с когото през 1945 г. основават  трупата.

Сухишвили

Създаден 1945 г., в състав от 35 човека, под стълбата на стара сграда на филхармония, Национален Балет на Грузия „ Сухишвили „ за 69 години

изнася над 10 000 концерти на 5 – те континента, в 88 държави, а публиката, посетила концертите им, надхвърля внушителните 50 милиона души.

Най – добрият  ансамбъл в света /според Вашингтон пост /, поставя рекорд в „ Ла скала „ , който остава прецедент в историята на залата – публиката извиква танцьорите на бис 14 пъти.  Сред най-големите почитатели на „ Сухишвили „ са –  Йосиф Сталин, Уинстън Чърчил, Елвис Пресли, Ив Монтан, Михаил Баришников, Шарън Стоун, Пеле и др.

Съставът на „Сухишвили” е от 70 танцьори /мъже и жени на възраст от 20 – 70 г./ и собствен оркестър от 10 музиканти.

Ансамбълът разполага с 600 автентични грузински костюми – ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни. Запазената марка на „летящите грузинци” – сабите и ножовете са изработени от стари грузински майстори .

 

Билетите се разпространяват в мрежата на Евентим http://www.eventim.bg