„Не може да се забрани на хората да общуват с Русия“

Ръководителят на „Россътрудничество“ Любов Глебова на закуска с журналисти на Руско-гръцкия форум за междурегионално и междуобщинско хуманитарно сътрудничество, състоял се на 26-27 октомври в Атина в рамките на общата година на двете страни, засегна актуалната тема за отношенията между Русия и другите страни по света.

Отношенията на Русия с много страни от Европа не се ограничават само с политически контакти, напоследък все повече се обръща внимание на установяването на трайни хуманитарни връзки, а антируските кампании неволно предизвикват широк интерес към Русия в Европа и света.

Любов Глебова отбеляза, че на Гърция и някои други страни от Югоизточна Европа, по-специално Сърбия и България, „Россътрудничество“ отделя специално внимание, защото мероприятията в тези страни се отличават с особен положителен фон. В тези страни се наблюдава истински ентусиазъм към руската култура и Русия, неподправен интерес към образованието и изучаването на руски език, към установяването на партньорски споразумения между организации от различен тип и междуличности контакти, младежки обмен, религиозен туризъм и други туристически предложения и т.н. Това явление е напълно обяснимо, тъй като нашите страни „са обединени от отколешни дружески връзки, обща религия и тесни културни контакти. Форумът е потвърждение на това колко е важно в сегашното време да се поддържат преки връзки между хората, градовете и регионите, които оформят живата картина за случващите се политически процеси в нашите страни“.

Глебова отбеляза, разказвайки за приоритетните направления на дейността на ведомството, което ръководи, че в цял свят в момента има над 6000 центъра за изучаване на руски език и култура. „Россътрудничество“ вижда като своя задача да запази и подобри работата на тези центрове и равнището на подготовката на преподавателите, да представи и осигури най-новата учебна и методологична литература: „На хората, които не живеят в Русия, им е много трудно да проследяват стремителните процеси на промени в нея“.

Според Глебова представата на рускоезичните диаспори за актуалните руски реалности трябва да се променя, а равнището на проектите по места да се повишава до равнището на развитието им в съвременна Русия. „На човек не трябва да му се дава риба, а въдица, за да може сам да си улови риба“, съгласи се с народната мъдрост ръководителката на „Россътрудничество“.

Освен това „Россътрудничество“, по думите на Глебова, систематично създава условия за развитието на международните връзки в областта на висшето образование и научните изследвания, допринася за сближаването между научни школи и образователни системи в Русия и партньорските страни. От 2012 година руските ВУЗ-ове работят на международна плоскост: поставена ни е задача да обучаваме не по-малко 5% от чуждестранните студенти годишно. „Россътрудничество“ помага на руските ВУЗ-ове да си намерят партньори. „Във връзка с това през последните години реално става промяна в полза на увеличаването на количеството и качеството на връзките между руските университети и университетите в други страни“, каза Глебова.

Нарастващият интерес към Русия намира отражение и във вида на развитието на връзките на държавно и регионално равнище с общини, ВУЗ-ове, училища, библиотеки, търговски и туристически компании, музеи, предприятия от малкия и среден бизнес в Русия. „Не може да се забрани на хората да общуват“, уверена е ръководителката на „Россътрудничество“, за която мисията на ръководеното от нея ведомство не е да създава връзки с Русия в която и да било страна, а условия за създаване на връзки. Именно площадките на Руския център за наука и култура (РЦНК), според нея, допринасят за установяването на тези контакти, предоставяйки възможност за пряк диалог и общуване, съединявайки заинтересовани хора.

В отговор на въпрос за заместник-главния редактор на Дирекцията за международни проекти на „Российская газета“ Вячеслав Чарски как „Россътрудничество“ работи в атмосферата на безпрецедентен политически натиск в чужбина върху всякакви руски проекти Любов Глебова отговори, че опитите за натиск и забрана, тъкмо напротив, предизвикват обратен ефект – интерес към Русия и всичко руско. При това тя подчерта, че „Россътрудничество“ се опитва да организира работата си чрез теми, обединяващи хората: „Хората и държавите имат право на собствена гледна точка и ние уважаваме това“.

В края на беседата си с журналисти Глебова отбеляза, че залогът на „живите връзки, продуктивните отношения между хората с техните желания, възможности и професионални връзки“ се оправдава. Популярността и ефективността на РЦНК и хуманитарните проекти на „Россътрудничество“ нараства. „Колкото повече подкрепяме инициативи по места и съединяваме хората, толкова повече проекти ще ни се отдаде да изпълним в бъдеще“, каза в заключение ръководителката на „Россътрудничество“.

Автор: Иван Морозов, „Руски дневник“