Не го заслужавате!

Пълен абсурд се вихри в столичния кв. „Обеля“. Там някакви граждани протестират, че в тревата на една градинка ще има бюст на руски учен. Телевизии, блогове, репортажи от мястото на „скандала“ – както си му е редът. Нямаме ли си наши герои, та на чуждите слагаме паметник? Тоя да не е направил нещо за България, та бюст му строят? Мястото на умрелите не е в градинката, а в гробищата – там да им подредят паметници! Тия русофили, дето искат паметника и плащат да се направи, са слуги на руското посолство и искат чрез напрежение да дестабилизират България в ЕС! А там стои една кола с чужд номер, няма начин – руснаците пазят тоя натрапен съветски паметник! И се търкаля из медиите задъхан „протест“ по реформаторски, само протестърски вувузели още не са извадени. А бе, колеги, не видяхте ли, че вътре в колата Путин седи?

А сега, за да разберете позорището, в което живеем, да кажа за чий бюст става дума. На акад. Дмитрий Лихачов. Знаменит човек. Един от най-големите слависти и българисти в света. Човекът, който нарече България „държава на духа“ и тази ни характеристика обиколи целия свят. Огромен приятел на българите. Само това да беше, златен паметник трябва да му вдигнем. Но не е само това. Дмитрий Лихачов е ученият и гражданинът, ленинградецът, който с огромния си международен авторитет се възправи срещу официалната доктрина на Московската школа, която от края на 60-те години натрапи в науката и в учебниците в СССР твърдението, че кирилицата е… руска азбука, създадена в земите на Русия! И с всичките си проучвания, с цялото си име застана зад единствената теза: азбуката и славянската писменост и книжнина са дошли в Русия от България. Знаете ли какво означаваше в ония години в СССР да се опълчиш срещу официалната доктрина? Когато веднъж го попитах защо жертва себе си, той отговори: „Аз може да пострадам, но истината не може!“ И неговата истина – нашата истина, победи. Научната и цивилизационната истина се върна в науката и учебниците на целия свят.
Може би да защитаваш България и да насочиш световното мнение към стойността на българщината за протестиращите в „Обеля“ не е тъй важно. Те изобщо не знаят кой е Лихачов. Това се видя добре. Обаче той е Руснак и това е повод да бъде хулен и използван в поредния измислен русофобски „протест“ на моментната политическа конюнктура. За 25 години ликвидиране на стойности дотук се докарахме – пращат Лихачов в гробищата! А бюстът му би трябвало да бъде не в „Обеля“, а до сградите на българщината като Народната библиотека например.
Ние, българите, такива, каквито сме станали, не заслужаваме този човек! Ние не заслужаваме нито величието на дедите ни, нито онези, които са били и са наши приятели по света.

Автор: Велиана Христова