Не бива да се отрича Холокста, заяви Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин прие делегации на евреите от Израел, Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Италия,Холандия и Франция. На срещата присъстваха главният равин на Русия и председателят на федерацията на еврейските общини в Русия, както и председателят на американската правозащитна организация „Америка без нацизъм”. На срещата се говореше за борбата срещу неонацизма, антисемитизма и ксенофобията, прозвучаха и морални и исторически оценки на Холокоста, пише „Росийская газета”.
„Ние в Русия сме много добре запознати с трагедията на Холокоста: 6 милиона евреи бяха унищожени на територията на СССР и в Европа.Евреи се сражаваха в редиците на Червената армия и внесоха достоен принос в борбата срещу нацизма. Трагедията на еврейския народ заема особено място в престъпленията на Втората световна война. Повтарям още веднъж, в Русия ние познаваме и чувстваме тази болка както никой друг- вие знаете 20 милиона съветски граждани, повечето от тях руснаци, загинаха от ръцете на нацистите”, заяви Путин.
Участниците в срещата изразиха тревога от надигането на антисемитизма в Европа.
„Как може да се отрича Холокоста? Как може някой да бъде мразен само защото е евреин?”- запита представител на еврейските делегации.
„Гьобелс е казвал: колкото по-невероятна е лъжата, толкова по-лесно ще повярват в нея. Той е постигал целите си. И днес тези, които прекрояват историята, които се стараят да омаловажат заслугите на тези, които унищожиха нацизма, те действат по същата логика- колкото по-невероятна е лъжата, толкова по-лесно ще повярват в нея”, добави Путин.