Нещо става в Черно море!

Два американски бойни кораба навлизат през Босфора

Ракетният ескадронен миноносец на военноморския флот на САЩ Доналд Кук е готов да влезе в акваторията на Черно море, съобщава ТАСС, позовавайки се на източник от Главния щаб на Черноморския флот на Русия, цитиран от БЛИЦ.

Това е вторият американски боен кораб, насочващ се към Черно море. По-рано в акваторията навлезе миноносецът Ross.“Американският ескадронен миноносец Donald Cook е готов да премине през Дарданелите и Босфора. Преди няколко часа в акваторията на Черно море навлезе ескадронния миноносец Ross“, казва източникът на руския военноморски флот.

„Рос“ и „Доналд Кук“ са бойни кораби от типа „Арли Бърк“, те са въоръжени със системата за противоракетна отбраната „Ийджис“ и крилатите ракети „Томахоук“.

По-рано 6-ти американски флот оповести за навлизането на „Рос“ в Черно море, но за „Доналд Кук“ не се казваше нищо. В официално съобщение за „Рос“ бе заявено, че „присъствието на кораба в Черно море е призвано да демонстрира ангажираността на САЩ към взаимодействието със съюзниците от НАТО по осигуряването на безопасността“, а също „че укрепвайки взаимодействието в Черно море, САЩ могат да очакват мир и процъфтяване в регионе“.