Немски политолог: Меркел трябва да поиска в Киев  автономията на Донбас

За регулирането на кризата властта в Украйна трябва да се съгласи да даде автономия на Донбас, а за това Киев трябва да бъде убеден от лидерите на ЕС, заяви известният немски политолог Александър Рар, коментирайки визитата на Меркел в Сочи.

«Някога тя пое ролята на адвокат в този конфликт. Ако Минските съглашения рухнат, то ще рухне цялата й «източна политика». Защото украинският въпрос за Меркел не е просто хоби. 

Това решение може да е налице само в тясно сътрудничество както с руската, така и с украинската страна. Тези, които наистина искат нормализация на ситуацията, очакват, че Меркел ще замине за Киев на среща с Порошенко или в Радата и ще каже в прав текст, че алтернатива на Минските споразумения няма.

А от това следва, че Киев трябва да предостави на Донбас автономия в състава на Украйна.

Ако Германия се реши да изрази подобна позиция, това би било мъдра крачка», счита Рар.

«Считам, че канцлерът на Германия повече от другите е способна да разбере и руската история, и руските стратегически интереси.

Няма нужда да ги признава, но е повече от нужно да ги разбира.

Не забравяйте, че през 2008 г. на срещата в Букурещ на НАТО точно Германия спря разширяването на НАТО към Грузия и Украйна, към което се бе прицелил Джорд Буш-младши с подкрепата на Източна Европа», припомня експертът.

Според него, «канцлерът на Германия се е оказала притисната в менгеме».

«От една страна, тя се опасява, че критиците ще започнат да я обвиняват в излишна сговорчивост с Москва.

А такива разговори й са крайно неизгодни, още повече, че до изборите има само половин година.

Канцлерът не иска да губи точки.

От друга страна, такъв политик, като Меркел, е длъжна от отчита интересите на Германия, които са в плоскостта на нормализиране на отношенията с Русия», пояснява политологът.

Източник: News Front