Немски политик: Обама не трябваше да казва това по адрес на Путин

Западът извърши сериозни грешки по отношение на Русия, отказвайки неведнъж да зачита интересите й. Това заяви в интервю за Die Welt известният немски политик Грегор Гизи.Към тях той причисли бомбардировките над Югославия, американската ПРО в Източна Европа, както и стремежът Украйна да бъде приета в НАТО, в резултат на което Черноморският флот на Руската федерация щеше да се окаже на територията на Алианса.

Като минус Гизи отчита и въвеждането на санкции във връзка с присъединяването на Крим към Русия. По думите му, в този случай е трябвало да се приемат други, дипломатически мерки.

„Като член на политическия съвет на Асоциацията на средния бизнес мога да кажа, че санкциите удрят по нас много по-силно, отколкото по Русия”, добавя той.

Освен това, посочва политикът, в отговор на ограниченията Москва „прави всичко, за да отслаби Европа”, например установява отношения с Турция.

Грешки по отношение на Русия е направила и Америка. Според него президентът на САЩ Барак Обама не е трябвало да нарича Русия „регионална сила”.

„Путин е борец с хватка на тигър, на такъв човек не трябва да се говорят подобни неща“, посочва политикът.