Немски икономист: Не изтласквайте Русия в ъгъла

При напускането на поста си председателят на Източния комитет на германската икономика Екхард Кордес разкритикува политиката на ЕС и западните санкции срещу Русия в интервю за германския вестник Sueddeutsche Zeitung, цитиран от „Руски дневник“.

„Европа е естествен партньор на Русия както в политически, така и в икономически план…Русия сама по себе си представлява огромен пазар в непосредствена близост до нас, на който можем да работим. Отделно от това Русия още дълго ще продължи да е най-значимият ни доставчик на енергоресурси. Затова смятам за погрешна политиката да „се изтласква Русия в ъгъла“, заяви Кордес, цитиран от „Инопреса“. По думите му една изолирана и икономически отслабена Русия няма да стане „по-лесен партньор“.

Икономистът подчерта, че Източният комитет „от самото начало се е съмнявал, че санкциите ще постигнат целта си, а именно – да принудят Русия да промени своя курс“. „Винаги сме казвали, че санкциите няма да са ефективни, ако не бъдат подкрепени и от други силни икономики като Китай, Корея, Япония и Латинска Америка“, отбеляза Кордес, добавяйки, че до момента наказателни мерки спрямо Русия са наложили само европейците и американците.

Кордес подчерта, че Германия „е понесла огромни щети от санкциите и през 2015 г. износът й за Русия е спаднал наполовина в сравнение с показателите от 2012 г.“

Според икономиста „санкционната политика,  в съчетание с отслабването и изолацията на Русия, няма да допринесе с нищо за подобряването на сигурността в Централна Европа, а икономическата слабост на Русия ще срине и Украйна, доколкото Русия представлява  най-значимият й икономически партньор и пазар за нейните стоки.

„Време е да помислим как да излезем от този санкционен режим“ –  добави Кордес. И призова европейските лидери да проявят смелост и да предприемат ходове за сближаване с Русия, особено след сигналите за деескалация на напрежението от руска страна. Кордес не скри разочарованието си от решението на ЕС да удължи с 6 месеца санкциите срещу Русия без никакви дискусии. „Пропилян беше още един шанс да затоплим отношенията си с Русия и да придадем положителна динамика на двустранните ни отношения“, заяви той.

Кордес опроверга информацията, че напуска поста си не по свое желание, а след оказан натиск от страна на федералното канцлерство. „Това не е вярно. Напускам поста заради прекомерното натоварване – на 65 години не ми се работи по шест дни в седмицата“, обясни той.