Немски експерт: Вместо Порошенко Коломойски ще управлява Украйна

Украинският президент Петро Порошенко не може да контролира ефективно ситуацията в страната, смята немският политолог Гюнтер Шолц. Украинската информационна агенция УНН цитира немския експерт, според който, в Европа и САЩ вече разглеждат кандидатурата на олигарха Игор Коломойски като приемник на Порошенко, съобщава RT.

Според Шолц, Порошенко е американско подставено лице и по това прилича на експрезидента на Афганистан Ахмед Карзай. Той не успява да окаже ефективно влияние и да контролира ситуацията в страната, за разлика от Коломойски, който сформира и финансира лични военни батальони, участващи в обкръжаването на Славянск и Краматорск.

„Доколкото знам, (в Европа) вече се провеждат съответните консултации с Коломойски, който в момента се намира в Женева. Друг е въпросът, доколко Америка е готова да се откаже от подкрепата си към своя фаворит Порошенко. Впрочем, аз съм сигурен,че американците, като прагматични хора, след задълбочен анализ, ще предприемат правилното решение“, пише политологът.