Немски депутат: Няма руска агресия! Защо САЩ увеличават военното си присъствие в Европа?

Когато става дума за реакцията на САЩ към несъществуващата руска заплаха за източната граница на НАТО, действията и думите на Вашингтон се различават, заяви пред Sputnik немският политик д-р Александър Ной, коментирайки плановете на Пентагона да увеличи американското военно присъствие в Европа през 2017 г.

Очаква се САЩ да разположи допълнителна танкови бригади, както и част от най-модерната си военна техника в страните от Източна Европа и Прибалтика. Новината дойде само месец, след като от Пентагона обявиха, че ще увеличат бюджета си за европейска отбрана за 2017 г. цели четири пъти.

„Ако Русия е толкова провокираща и агресивна, както твърди САЩ, аз имам един въпрос: защо САЩ отложи мобилизирането на въоръжени сили за февруари 2017 година? Ако заплахата от Русия е толкова голяма, колкото я описва САЩ, то това би трябвало да се случи много по-рано“, отбеляза германският депутат от Лявата партия.

Александър Ной има друго обяснение за тази „непоследователност“. Тя сочи към факта, че „руската заплаха“ не е проблем. „САЩ преувеличи страшно много тази въображаема заплаха. Това е опит да се засилят антируските настроения в Европа“, добави той.

Планът, според Пентагона, има цели да покаже, че САЩ наистина са отдадени на защитата на своите партньори в НАТО в контекста на „агресията на Русия в Източна Европа и на други места“, както се изрази Ген. Филип Брийдлав. За германския политик това обяснение просто е лъжа.

„Аз просто не я виждам – тази руска агресия“, каза той. „Крим със сигурност е едно противоречиво място. Имам моя собствена оценка, особено като с припомним ролята на Запада в разпада на Югославия и последвалата независимост на бившите югославски републики, включително и на Косово. Няма как да използваме по-различна логика в случая с Крим“.

Ной също споменава, че именно Западът, а не Русия, е предизвикал преврата в Украйна. „Не виждам по какъв начин Москва представлява заплаха за балтийските държави, Полша, Румъния и България. Ето защо тази заплаха е въображаема“.

Съобщението на Пентагона според германския политик може да означава, че САЩ се опитва да „ограничи“ Русия, тъй като Москва не желае да прави това, което Западът й казва.