Немски вестник: Русия прави всичко за реализиране на Минските споразумения

Руската страна прави всичко за мирното регулиране на въоръжения конфликт в Донбас, констатира немският в. „Дойче виртшафтс нахрихтен“, предаде ИА ТАСС.

В статията се отбелязва, че Москва настоява не само за спазване на Минските споразумения, но и за стабилизирането на положението в самата Украйна – тя например няма да иска от Киев предсрочното връщане на 3-е милиарда долара, макар че има пълно право на това в съответствие с кредитното споразумение. По такъв начин Русия „демонстрира воля за разведряване“, резюмира изданието.

То посочва, че руският външен министър Сергей Лавров е предложил от линията на разграничаване да се изтеглят не само тежките въоръжения, но и въоръженията с калибър до 100 милиметра.

„В името на мира Русия прави повече от това, което предвиждат Минските споразумения. Външният министър Сергей Лавров след срещата си със словашкия колега Мирослав Лайчак в Братислава заяви, че от Донбас трябва да бъдат изтеглени и оръжията до 100 милиметра“, пише още в анализа. В него се подчертава, че Лавров изключва възможността за военно решение на конфликта. В статията е цитиран и Лайчак, който е убеден, че „мирното решение на конфликта в Украйна е невъзможно без Русия“.