Немски вестник: Меркел се подчини на САЩ и увеличи отбранителния бюджет на Германия

Канцлерът на Германия Ангела Меркел под натиска на САЩ ще увеличи отбранителния бюджет на страната. Меркел не уточни за какво точно ще се използват тези средства. Но съдейки по това, че наскоро Германия съгласувала военната си доктрина с плановете на НАТО, всички тези действия са насочени срещу Русия, пише немският вестник „Дойче виртшафтс нахрихтен“, цитиран от РИА Новости.

Меркел съобщила за намерението на федералното правителство по време на заседание на комитета по отбрана към Бундестага.

“Ние трябва да направим разумен, качествен принос, за да може другите – от двете страни на Атлантика, да са готови да се присъединят”, отбелязала Меркел. От това заявление следва, че Германия по принцип не е в състояние да се защити сама и да разпорежда разходите си за отбрана без да се съгласува с Вашингтон, пише авторът на статията.

Решението на немското правителство е свързано с натиска от страна на САЩ, които неведнъж настоявали всички партньори на НАТО да увеличат военния си бюджет до два процента от обема на брутният вътрешен продукт. За да достигне тази цел, Германия ще трябва да увеличи разходите си за отбрана до 25 милиарда евро.