„Независимая газета“: Путин остана без спаринг партньори

Съгласно ново проучване на „Левада център“, ако президентските избори в Русия бяха следващата неделя, за Владимир Путин биха гласували 82% от отишлите до урните избиратели, пише Независимая газета“, цитирана от ИА Фокус.
На този фон рейтингът на партиите е останал просто незабележим. Данните от анкетата потвърждават мнението на експертите, че ако Путин отиде на избори, той би бил кандидат на всички руснаци. При това за този сценарий спомагат и лидерите на опозицията в Държавната дума.
Проучването на „Левада център“ сочи, че одобрението за председателя на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) Генадий Зюганов е по-малко от това за председателя на ЛДПР Владимир Жириновский – съответно четири и осем процента. Лидерът на „Справедлива Русия“ Сергей Миронов би получил един процент от гласовете, а Алексей Навални – два.
Данните показват, че 56% от запитаните не виждат кой би заменил Владимир Путин, ако той хипотетично се откаже от участие в изборите за държавен глава. Цели 66% не биха искали това да се случва, тъй като подкрепят оставането му в Кремъл и след 2018 г. При това положение електоралният рейтинг на Путин се изчислява на 82% от явилите се избиратели, като „Левада център“ не се наема да прогнозира каква ще бъде активността.
„Путин се подкрепя от привърженици на различни политически партии, не само на „Единна Русия“. Следователно той е възприеман като безалтернативен политик, действащ от името на целия народ“, поясни пред изданието социологът от „Левада център“ Степан Гончаров.