НД „Русофили“ ще продължи да работи с всички български партии, отстоявайки своя надпартиен характер

Писмо на председателя на движението Николай Малинов до членовете на Националния съвет, областните съвети и общинските организации

 

 „Каквото и да правиш, не можеш да избягаш от „това, което имаме“ като партии, политици и анализатори в България. Как ще те изтълкуват…разбира се, не е без значение. Но все пак не е причина да подчиняваш поведението, политическите и гражданските си задачи на нечии интерпретации“. Това заявява в писмо до членовете и симпатизантите на НД „Русофили“  председателят на организацията Николай Малинов по повод напреженията, появили се в структурите й в условията на ожесточената предизборна кампания.

Ето пълния текст на писмото:

Уважаеми колеги,

На 21 март 2017 година се състоя среща на част от ръководството на НД „Русофили“ с лидера на партия ГЕРБ г-н Бойко Борисов. Разбирам, че тя е озадачила мнозина от вас, а някои дори я определят като неуместна или като „груба политическа грешка“.

Чувствам се задължен да дам някои разяснения и да защитя инициативата, чиито цели нямат нищо общо с последвали внушения.

От самото си създаване досега НД „Русофили“ отстоява своя надпартиен характер и през изминалите години нито едно ръководство на Движението не е правело изключение.

Срещата с ръководството на ГЕРБ бе трета по ред в тази предизборна кампания. По-рано бяха проведени срещи с представители на ВМРО и „Атака“ от коалиция „Обединени патриоти“ и с лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки.

Покана за предизборни разговори НД „Русофили“ отправи към всички партии с потенциал да излъчат представители в следващия парламент – АБВ, „Атака“, БСП, „Воля“, ВМРО, ГЕРБ и ДПС. Не всички откликнаха.

Практиката на подобни срещи беше установена през миналата година, когато ръководството на НД „Русофили“ организира предизборни разговори с кандидатите за президент на България. На поканата тогава се отзоваха Ивайло Калфин, Пламен Орешарски, Красимир Каракачанов и Румен Радев.

НД „Русофили“ е най-голямата неправителствена организация в България. Освен своите инициативи в неправителствения сектор, тя се стреми да работи с всички български партии – и на национално равнище, и особено с кметовете по места. Това е така, защото хората, които определят себе си като русофили или споделят убеждението, че страната ни трябва да възстанови отношенията с Русия и занапред да ги поддържа и развива в интерес на двата народа, са във всички партии. Този факт е проверен чрез редица социологически проучвания. А партиите са тези, чрез които може да бъде повлияна държавната политика в българо-руските отношения. НД „Русофили“ прави всичко по възможностите си, за да повлияе на тези процеси.

Такава е целта и на поредицата предизборни срещи с кандидати за властта. На тях се стремим да получим партийни ангажименти както към взаимоотношенията между България и Русия, така и към нашата дейност в България като неправителствена организация.

Така че на срещата с г-н Бойко Борисов никой за нищо не се е продавал. Срещата няма и някакъв стратегически подтекст.

Наясно съм, че каквото и да правиш, не можеш да избягаш от „това, което имаме“ като партии, политици и анализатори в България. Как ще те изтълкуват г-н Бойко Борисов, г-жа Корнелия Нинова или Поглед.инфо, разбира се, не е без значение. Но все пак не е причина да подчиняваш поведението, политическите и гражданските си задачи на нечии интерпретации. Не всяка политика е война.

С уважение,
Председател на Националния съвет:
Николай Малинов

Изх.№046/24.03.2017 г.