НД Русофили продължава битката за добри отношения с Русия

Н. Малинов: България може да оцелее в този многополюсен свят само заедно с Русия

Професори, университетски преподаватели, генерали, ръководители на партньорски организации и видни общественици на 29 юни 2024 г. бяха сред гостите на VII Общо събрание на най-голямата неправителствена организация в България, която обединява над 30 000 члена в 239 организации – Национално Движение Русофили. На форума  присъстваха над 300 делегати и над 150 гости от цялата страна.

Сред гостите от чужбина бе и председателят на Контролно-ревизионната комисия на Международното движение на русофилите (МДР) и ръководител на националната секция на МДР в Албания Александър Джурбавия.

VII-то събрание на Национално Движение Русофили получи редица приветствия за своята дейност. На заседанието беше прочетено приветствие от К. И. Косачов, заместник председател на Съвета на Федерацията на Федералното Събрание на Русия. В посланието си Косачов наблегна, че именно българското русофилство, благодарение на своите участници и своя председател Николай Малинов, създава основополагащия импулс за учредяването и развитието на Международното движение на русофилите, в което в момента има представители от 77 страни.

„Национално Движение Русофили е гарант за запазване на традиционно добрите отношения между българския и руски народ, сега и занапред“, се казва в приветствието на Леонид Слуцки, председател на Комитета по международните въпроси на Държавната Дума  на Руската Федерация.

Приветствие бе получено и от говорителката на Външно министерство на Русия Мария Захарова. „Това, което Русия отстоява в отношенията си с всички страни – многополярност, неделимост на сигурността, многообразието от култури, са онези червени линии, които не се одобряват от неолибералните сили, стремящи се да управляват света само от един център…В този сложен момент подкрепата на приятели като Национално Движение Русофили е много важна и високо ценена от страна като Русия“, категорична е Захарова. Тя също припомня факта, че Международното движение на русофилите е създадено по модела и ентусиазма на българското русофилство.

Събранието получи приветствие и от руската посланичка в България Елеонора Митрофанова. „Нашите отношения стоят на здрава историческа, духовна и цивилизационна основа и тя дава увереност, че ще издържи и сегашните нелеки времена, стигнали до замразяване на официалните контакти“, категорична е Митрофанова. Именно в този момент тя допълва, че е признателна за усилията, които Движението полага за нормализиране на отношенията и изграждане на взаимно доверие между различни обществени кръгове в нашите братски страни и народи.

Делегатите на Седмото общо събрание бяха поздравени и от изпълнителния директор на фонд „Русский Мир“ Владимир Кочин. В него той изтъква факта, че българските и руските духовни традиционни ценности, писменост и култура са израснали заедно от един общ корен.

Поздравителен адрес бе получен и от Сергей Бабурин, президент на Международната Славянска Академия. В него той подчертава особената важност на солидарността между славянските народи, като изразява мнението, че бъдещето на Европа до голяма степен зависи от това как православните и славянски народи ще могат да изградят своя културна алтернатива.

След 16 години начело на НДРусофили досегашният председател Николай Малинов се оттегли от поста си, а за нов председател на Движението бе избран неговият досегашен заместник Милен Чакъров. Аргументите на Малинов за оттеглянето бяха, че всеки ръководител трябва да бъде там, където е най-трудно и където е най-небходим – в случая в усилията за изграждане на Международното движение на русофилите.

„Самият факт, че сме се събрали няколкостотин човека, за да обсъждаме развитието на отношенията с Русия в тези тежки времена само по себе си е събитие“, отбеляза пред делегатите той. Малинов допълни, че НДР се нуждае от ръководство, което да продължи тази линия, която е ясна, категорична и твърда, честна откровена русофилска линия.

„Да си русофил означава да си патриот. Бъдещето принадлежи на нашето алтернативно разбиране на света – стъпило върху здравия разум, върху любовта, върху вечното напомняне, че нито една държава в човешката история, която се е опитала да промени своя цивилизационен избор, не е оцеляла. Заради това пътят на България е да отчита своето геополитическо положение и да направи цивилизационен избор в подкрепа на традиционните ценности, силната държава и многополюсния свят. Само по този начин, заедно с Русия, тя може да оцелее“, обобщи Малинов.

За първи заместници на новия председател бяха избрани Кристина Иванова, досегашен главен секретар и Румен Георгиев, председател на градската организация. Дамян Дамянов бе преизбран за председател на Контролния съвет. Николай Малинов бе избран за почетен председател, под бурните аплодисменти на делегати и гости.

Участниците в Общото събрание набелязаха 4 задачи, които да бъдат водещи в работата през следващия мандат:

  1. Съхраняване и пълноценно съществуване на организираното русофилство в България.
  2. Превръщането на НДРусофили в реален източник на идеи за развитието на Международното движение на русофилите.
  3. Активно противодействие на русофобията в България във всичките ѝ форми на проява. Основни акценти в това противодействие да бъдат както невъвличането на България в каквито и да е било враждебни действия срещу Русия, така и борбата срещу подмяна на цивилизационния избор на България, направен преди векове.
  4. Противопоставяне на зараждащата се българофобия в Русия, стъпваща основно на опитите за фалшификация на историята.
error: Съдържанието ни е авторско!