На 15 юли 1240 г. се е състояла Невската битка

През лятото на 1240 г. при устието на река Ижора на река Нева се появяват  корабите на шведската армия, състояща се от шведи, норвежци и представители на финските племена, под командването на Биргер. В армията имало и католически епископи.

Получавайки известие за появата на врага, новгородският княз Александър Ярославович решава да го атакува внезапно. Нямало време за събиране на армия, затова Александър не чакал да пристигнат войските, изпратени от баща му Ярослав, нито пък   войските от Новгородските земи. Той решава да се изправи срещу шведите със своята дружина, подсилена само от новгородски доброволци.

Събора „Света София“

Преди похода, според приетия обичай, войниците се събират в Събора „Света София“ и получават благословия от архиепископ Спиридон: «Нас немного, а враг силён, но Бог не в силе, а в правде: идите с вашим князем».

Александър вдъхновил дружината с крилатата фраза:

Братья! Не в силах Бог, а в правде! Вспомним слова псалмопевца: сии в оружии, и сии на конех, мы же во имя Господа Бога нашего призовем… Не убоимся множества ратных, яко с нами Бог.“

След като приема благословението, руската дружина се отправя на път. Младият княз и войската му се насочили по река Волхов към Ладога, където към него се присъединила чета от ладожци.

Шведският лагер, разположен в устието на река Ижора, не бил охраняван, тъй като шведите не подозирали за приближаването на руски войски. На 15 юли в 11 ч. новгородците внезапно нападат шведите. Отчаяната битка продължила до вечерта.

undefined

«Бой Александра Невского с ярлом Биргером», худ.  А. Кившенко

Руските конни стрелци атакували центъра на шведския лагер, а пехотата ударила фланга покрай брега и превзела три кораба. В хода на битката армията на Александър владеела инициативата, а самият княз, според хрониките, „с острия си меч поставил печат върху лицето на Биргер“. Остатъците от разбитата шведска армия избягали на оцелелите кораби. Загубите на новгородците възлизат на 20 души.

undefined

Битката при Нева (фрагмент от иконата „Александър Невски със сцени от живота му“, XIX в.)

Княз Александър Ярославич получава прозвището Невски заради способностите и мъжеството на пълководец, проявени в битката.

Победата в сражението при Нева е от голямо военно и политическо значение. Руските войски не позволяват на шведите да откъснат Новгород от морето и да завладеят крайбрежието на река Нева и Финския залив. Като отблъсква шведското нападение от север, руската войска осуетява възможното взаимодействие между шведските и германските нашественици.

 

Източник:

https://www.prlib.ru › history

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B0

https://dzen.ru/a/YaveC9jRKw36iY1k

error: Съдържанието ни е авторско!