Ситуацията в Донбас започва да излиза извън контрол

През последните дни на фронтовата линия в Донбас се случва това, от което мнозина се опасяваха още през есента. Интензивността на леките въоръжени сблъсъци в най-взривоопасните участъци на фронта нарасна дотам, че ситуацията постепенно започва да излиза извън контрол, според автора на в. „Взгляд“ Евгений Крутиков, цитиран от агенция „Регнум“.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по традиция уплътниха най-напред стрелбата в северните покрайнини на Донецк. През последната седмица се водят сражения по цялата фронтова линия между с. Пески, летището и Горловка. В главните участъци украинската страна използва дори миномети, гранатомети и бронетанкова техника.

Спорадичните отначало стълкновения в неутралната зона постепенно прераснаха в пълномащабни сражения, въпреки забраната да се използва тежка военна техника и танкове по силата на минските споразумения, припомня „Взгяд“. Украинската страна с ускорени темпове придвижва към фронта забранена техника и въоръжение. В близост до огневата линия са разположени голям брой стари гаубици и системи „Град“, което доказва пълната безполезност на международното наблюдение. Мисията на ОССЕ отдавна спря да регистрира в бюлетините си всички взривове в конфликтната зона, задоволявайки се с общи фрази. Но дори и зам. ръководителят на мисията Александър Хуг бе принуден да признае видимото нарастване на числеността на украинските части в някои населени пунктове.

Особеното при това ново изостряне на ситуацията в района е не толкова рязкото умножаване на стълкновенията, колкото непрекъснатият им характер, отбелязва авторът на статията. Престрелките и обстрелът на населени места се провеждат дори денем, което не се беше случвало отдавна. В Зайцево сградата на училището бе подложена на обстрел в 9 часа сутринта, по време на учебните занятия. Някои населени места са под денонощен обстрел с кратки „технически“ прекъсвания.

ВСУ следват една и съща, добре известна тактика. Украинските части постепенно „отхапват“ части от неутралната зона, превземайки малки населени места, върху които никоя от страните няма пълен контрол. Не се спазва не само буквата, но и „духът“ на споразуменията от Минск-2. Единствената „демилитаризирана зона“, с която толкова се гордееше ОССЕ, е в района на Широкино на Азовско море. Но там стълкновенията логично се изместиха на север, в триъгълника Коминтерново-Сартана-Павлопол. Въпреки че именно в Павлопол мисията на ОССЕ провежда редовно инспекциите си, там се наблюдава най-многобройно струпване на части на ВСУ, в това число на тежка артилерия и танкове.

Случващото се в района е взривоопасно, смята авторът, тъй като подобни многодневни сражения нерядко завършват с кръвопролития на много места, пише изданието.

Тактиката на украинската армия води и до рязко покачване на жертвите. В болниците в Дзержинск и Харков всекидневно постъпват средно по петима ранени. Нараства и числото на „подривниците“: предните отряди от украински войници, които осъществяват подривна дейност по протежение на неутралната полоса. Има информация, че откъм тяхната страна ВСУ активно разминират терените, които цяло лято спешно минираха. Това е лош знак – така разчистват пътя за настъпление на бронираната техника, отбелязва изданието.

Отделно от това украинската войска е организационно „разпиляна“ по целия фронт, което създава проблеми с управлението й. Първоначалният замисъл на подобен род дислокация бе да се повиши едновременно мобилността и огневата мощ на батальонните групи. На практика обаче се получи така, че бригадите просто бяха раздробени на батальонни групи, разположени шахматно, а танковите бригади бяха разставени по най-перспективните направления. Трите ударни групи, които са по-добре обучени, впечатляват с численост, но има още какво да се желае по отношение на тяхната сработеност и управляемост.

Очевидно към момента все още няма политическо решение за провеждането на пълномащабна операция. В „тронното“ си слово пред украинския парламент американският вицепрезидент Джо Байдън не спомена нищо по този въпрос. Но никой не знае какво са си говорили в кулоарите.

През последната седмица украинската страна така нагнети обстановката в най-опасните участъци на фронтовата линия, че достигна точката на кипене. Възможно е „чайникът да прекипи“ по някоя типично фронтова случайност, но на пълномащабна военна операция Украйна може да се реши само с изричната подкрепа на САЩ. Съвсем друг въпрос е, че отделните локални сражения могат да прераснат в нещо много по-голямо и опасно от само себе си. И във всеки момент ситуацията може допълнително да се влоши, предупреждава авторът на статията.

Източник: Руски Дневник.