На ръба на войната. Как съветски разузнавач и американски журналист спасяват Света

Разузнавачът Александър Семьонович Феклисов влиза в историята два пъти, участвайки както в самия атомен шпионаж, така и в спасяването на света от неговите последствия. На 9 март 2014 година се навършват 100 години от рождението му.

„- Първите ми спомени в живота започват от Лондон, – разказва Наталия Александровна, по-голямата дъщеря на Феклистов. В английската детска градина аз налагах английско момче. Мама Зина се изчервяваше, а татко само се усмихваше. Това беше 1947 година. Татко беше заместник резидент по техническото разузнаване, работеше със знаменития атомен физик Клаус Фукс, ангажиран в проектите по създаване на ядрено оръжие“.

След 10 години Феклисов се оказва на земята на „ГП“ – Главния Противник, така той наричал американците. От 1960 до 1964 година е на длъжност Съветник към Посолството на СССР, възглавява съветската резидентура във Вашингтон. А през октомври 1962 година се случва Карибската криза…

4363a6531d127d4428460b41a21585a0

Александър Феклисов «и други официални лица» придружават Хрушчов по време на неговата визита в Америка.

13 дни криза

Днес  грил-ресторантът за морски дарове «Ексидентал» е скъпо вашингтонско  заведение на две крачки от Белия дом, на Пенсилвания авеню. Тогава, преди 52 години, това е бил приличен, но не най- шикарен ресторант в града. На една от неговите масички двама души се опитват да спасят света от ядрена катастрофа.

…14 октомври 1962 г. американски шпионски самолет засича, че на Куба спешно се строят пускови установки за съветските балистични ракети Р-12. Тяхната далечина на действие – 2000 км. Би позволила да се покрие цялото Източно крайбрежие на САЩ, включително Ню-Йорк и Вашингтон, Чикаго и Канзас-Сити. Президентът Кенеди и първият секретар на ЦК на КПСС – Хрушчов постоянно си обменят телеграми, без да постигнат договореност – нито една от страните на искала да отстъпи. Светът се плъзгал към ядрена война, когато на 22 октомври Феклисов бил поканен на закуска в «Ексидентал» от неговия вашингтонски познат, тележурналистът  Джон Скали. Той е знаел, че Феклисов е руски резидент. Но и Феклисов е знаел, че Скали е лично познат с братя Кенеди. В този ден, разговорът не се получил, а обстановката продължавала да се нажежава. След 3 дни, Феклисов поканил Скали на обяд.

– Как е самочувствието на Хрушчов? – започнал беседата американецът.

– Аз лично не познавам Хрушчов, – отговорил Феклисов. И саркастично добавил: – Вие сте близки с Президента Кенеди.

Khrushchev and Kennedy, April 1961.

Първият  Секретар на  ЦК на КПСС Никита Хрушчов  и Президентът на  САЩ  Джон Кенеди.

Скали информирал «съветския приятел», че Пентагонът е уверил Президента на САЩ в готовност,  в случай на вземане на политическо решение да се  приключи с режима на Кастро и със съветските ракети в рамките на 48 часа.

– Президентът трябва да е наясно, че една инвазия на Куба е равносилна на  предоставяне на Хрушчов свобода на действие, – отговорил Феклисов , – Съветският Съюз може да нанесе ответен удар по уязвимите места в друг район на Света…

Скали решил, че става въпрос за Западен Берлин, а Феклисов не го разубедил. Той не бил упълномощен да дава такива смели изявления и впоследствие е бил укоряван, че е действал без санкциите на ръководството. Но Скали и Кенеди не са знаели за това, и импровизацията на Александър Семьонович изплашила и Джон Скали и Господаря на Белия дом, където незабавно се отправил журналистът. В четири часа следобед Скали отново се срещнал с Феклисов. Този път той представил условията за разрешаване на Карибската криза: СССР трябва да демонтира ракетните установки, а САЩ,  да снемат блокадата на Острова и се задължават да не нахлуват там. Феклисов уточнил  кой е упълномощил Скали да предаде условията за урегулиране на кризата и получил отговор: «Джон Фицджералд Кенеди – Президентът на Ссъединените Американски Щати».

Те успяват

Съветският посланик Добринин се отказал да предаде предложенията по дипломатическите канали и те пристигнали в Москва по линията на КГБ.

World History Archive

Разполагане на съветски ракети на Куба

Хрушчов не отговарял в продължение на 2 дни. Американците започнали да нервничат, на поредната среща Скали обвинил Феклисов, че руснаците нарочно протакат във  времето. В Съветското Посолство лично пристигнал братът на Президента – Роберт Кенеди – Министър на правосъдието на САЩ. Накрая, на 28 октомври Хрушчов се съгласил. На последната среща в ресторанта, Александър Феклисов и Джон Скали просто изпили бутилка хубаво вино. „Ние заслужихме това“, – казал американският журналист. И е бил прав. Както се изяснило след много години, до катастрофата тогава е оставал половин ден: ракетите е трябвало да се приведат в бойна готовност в този, същия ден, а на следващия – 29 октомври – Пентагонът е планирал нападението на Куба.

Герой на Русия

До пенсионирането си през 1974 година, Александър Семьонович е преподавал в Академията за външно разузнаване. След това е написал две книги с мемоари.

През 2000 година в САЩ е направен филм „Тринадесет дни“ за Карибската криза…

След мисията си във Вашингтон Феклисов е останал полковник. Званието Герой на Русия му присвояват едва през 1996 година, при това за добиване на секретна информация за атомната бомба, а съвсем не за Карибската криза. Умира на 26 октомври 2007 година.

Заслугите на Скали в Родината са оценени твърде сдържано. Известно време той е бил Посланик на САЩ в ООН, след това се върнал в журналистиката. Умира през 1975 година на 77 години.

Не може да се каже, че върху участниците в тази история  се  изсипва  благодарствен дъжд. Въпреки, че с какво може да бъде награден човек за спасяването на Света?

http://www.aif.ru/society/history/1117615