На какво са способни ”Ярс”, ”Топол” и ”Воевода”

„О, боже!” – не с оскърбителна интонация, а напротив, с нескрито възхищение се разнесе по трибуните на Червения площад, когато зад сградата на Историческия музей, в колоната военна техника, излезе грамадната установка на подвижния ракетен комплекс „Ярс”. Директно от центъра на Москва тази ракета може лесно да прелети до всяка точка на САЩ, например, от Маями до Сан Франциско.

На име «Ярс»

Със своята универсалност на ракетите, както и ракетите на комплекса „Топол М”, „Ярс” може да бъде използван и при ракетни шахти и подвижни пускови установки”, отбелязва Юрий Соломонов. „В този комплекс е заложен голям потенциал за модернизация. Включително що се отнася и до това, как ще се модернизира потенциалната система за противоракетна отбрана”.

Ракетен комплекс „Воевода“ с ракета Р-36М2

Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСП) са особен род войски от Въоръжените сили на Русия. Това не е просто войска, това е главният компонент от стратегическите ядрени сили на държавата. Задачата на РВСП е ядрена защита от възможна агресия и поражения чрез масирани, групови или единични ракетно-ядрени удари срещу стратегически обекти на противника, намиращи се в една или няколко стратегически въздушно-космически посоки и които представляват военния и военно-икономическия потенциал на врага.

В състава на РВСП са 3 ракетни армии и 12 ракетни дивизии, както и Държавният централен универсален полигон. Военните специалисти се подготвят за войските във Военната академия „Петър Велики” и в два военни учебни центъра, плюс школа за техници. В хода на всички последни реформи в армията, структурата именно на тези войски беше запазена непроменена.

Ако говорим за въоръжението на РВСП, то те имат 6 типа ракетни комплекси от четвърто и пето поколение, от които 3 са шахтови и 3 – мобилни. Като цяло, отбелязват експертите, в тези войски са над две трети от ядрените носители на стратегическите ядрени сили на Русия. Основата на арсенала РВСП днес, освен комплексите „Ярс”, са и междуконтиненталните балистични ракети РТ-2ПМ „Топол М”, Р36М2 („Воевода“), УР-100НУТТХ, както и МБР РТ-2ПМ2 (РТ-2ПМ1), унифицирани за шахтови и мобилни варианти на базиране.

Ракетният комплекс „Воевода” с такета Р-36М2 по право се смята за най-мощното оръжие в света. Тази ракета е способна да достави 10 бойни блока с обща маса 8 тона и мощност до 0,75 мегатона всяка на разстояние от 11,5 хил. км. За сравнение – мощността на атомната бомба „Little boy”, хвърлена от американците в Хирошима, е 13-18 килотона, тоест в една бойна глава „Воевода” „се крият” от 40 до 60 такива бомби. Корпусът на ракетата има многофункционално покритие, защита на апаратурата за управление от гама лъчи, а отделянето на главата се осъществява след преминаване на зоните с височина, която не позволява ядрени взривове.

Щитът и мечът на държавата

Ракетен комплекс с МБР-УР-100НУТТХ

Руските Ракетни войски със стратегическо предназначение нито веднъж от началото на съществуването си не са използвани по пряко предназначение като военна сила. Но не трябва да се отрича – съвместно с други компоненти на стратегическите ядрени сили те винаги са присъствали при разрешаването на едни или други военно-политически проблеми. РВСП са войски, които са на непрекъснат пост, винаги в готовност за изпълнение на бойни задачи по заповед на Върховния главнокомандващ. Ежедневно около 6 хил. души са на бойните постове в състава на дежурните сили на РВСП.

Предвид превъоръжението на комплекса „Ярс” дялът на модернизираните комплекси в РВСП сега е около 50%. Задачата за тази и следващата година е обновяването на ракетните комплекси до 60% от наличните, а до 2021 г. – 100% от тях да бъдат вече модернизирани. Миналата година по плана за превъоръжение на РВСП в тези войски бяха доставени много модерни образци от въоръжението, военната и специализираната техника, включително междуконтинентални балистични ракети (16 МБР РК „Ярс”, от които 12 – подвижни и 4 шахтови). Арсеналът на войските е попълнен и с автономни пускови установки, подвижни командни пунктове за ракетните полкове и дивизии, машини за подсигуряване на бойните действия, както и техника за инженерното обезпечаване и маскировка.

Тази година ще продължи работата по превъоръжението с нови ракетни комплекси на Новосибирската, Тагилската и Козелската дивизия. С мобилни комплекси „Ярс” ще бъдат въоръжени два полка в Тагилската и Новосибирската дивизия и с още един стационарен – Козелската дивизия. През декември миналата година тези 3 полка застъпиха на опитно-бойно дежурство. Общо в РВСП тази година се планира да бъдат доставени 24 МБР РК „Ярс” с подвижно и стационарно базиране.

Планират се и 14 пуска на междуконтинентални балистични ракети със задача удължаване на сроковете за експлоатация на съществуващите ракетни комплекси, провеждането на държавни изпитания на перспективни ракетни комплекси и бойно оборудване. Важна роля има и поддръжката на войските в бойна готовност. В РВСП умения на личния състав по време на ученията се тренират в условия, максимално близки до реално изпълнение на бойните задачи. Например, пусковите установки с мобилно базиране „Топол”, „Топол М” и „Ярс” отработват изпълнение на задачи по бойно патрулиране на полеви позиции.

Особено внимание се обръща на въпросите за взаимодействието на ракетните полкове с подразделенията за бойно, материално-техническо обезпечение, охрана и разузнаване. Действията на разузнавателно-диверсионните групи на противника се тренират с привличане на имитационни подразделения. Важна роля в практическите действия на войските имат формата и методите за маскировка и опазване на цялостта на ракетните комплекси. През 2015 г. в РВСП се планира провеждане на над сто войскови учения.

Източник: http://www.fbr.bg/