Наши сънародници въстанаха срещу насилствената мобилизация

Бесарабските българи от село Нови Троян, Одеска област не искат да мрат за Донбас и Луганск и се обявиха против мобилизацията, която се провежда от  властите на Украйна. 98 процента от населението на селото са потомци на преселници от България.

В сряда, 28 януари няколкостотин жени  от българското село Нови Троян, блокираха кметството с изискването да не се мобилизират  техните мъже в армията и незабавно да се оповестят списъка на тези, които трябва да бъдат привикани в украинската армия.

В четвъртък, 29-ти януари около четиристотин жители, предимно жени, се събраха в сградата на местния Дом на културата. Хората бяха възмутени от факта, че не пипат  богаташите от държавата, а мобилизират обикновените хора.

Жителите на Нови Троян дълбоко са разгневени от закона за мобилизация и искат отмяната му. Новотроянци също така  смятат, че следва да бъдат мобилизирани само онези граждани на Украйна, които доброволно се съгласяват да служат. Те са обезпокоени от събитията в Луганск и Донецк, но не са съгласни  да изпращат своите съпрузи и синове на смърт.

Кюлевча, Дмитровка, това са другите две от селата, където нашите сънародници се вдигнаха на граждански протест и излязоха по улиците с викове “Ние сме за мир“.

Източник: http://topor.od.ua/mobilizatsiya-kak-nove-troyan-vosstali/