Националната гвардия на Русия ще бъде въоръжена с модернизирани автомати

Военните от Националната гвардия на Русия ще получат модернизирани автомати АК-74М „Калашников“, съобщи изпълнителният директор на Съюза на оръжейните производители на Русия Руслан Пухов, предаде „Взгляд“, цитиран от „Руски дневник“.

„АК-74М е компромисно решение пред приемането на въоръжение на новите автомати АЕК-971 и АК-12, на които той отстъпва само по тегло и групиране на попаденията“, обясни Пухов пред в. „Известия“.

Специалният модернизиран комплект, разработен от „Калашников“, позволява 1,5 пъти по-ефективно боево използване на оръжието по критерий „честота на поражението“ на разстояние до 300 метра.

Модернизираният АК-74М е оборудван със сгъваем пластмасов приклад и универсална планка „лястовича опашка“. Цевта и газовата тръба, са изработени от устойчив на удари и натиск материал- АГ-4В. Промени са направени при дулната спирачка, АК-74М получава и отворена камера, която дава възможност да се почиства, без да се сваля. За да се намали риска от механично увреждане на капака, той е подсилен значително. В конструкцията, направляваща възвратна пружина е добавен фиксатор, който позволява стрелба с гранатомети ГП-25, ГП-30 и ГП-34 без допълнително закрепване за капака.

АК-74 е най-масовият военен продукт, създаван някога. По света има над 100 млн. такива автомата, ако се броят всички негови версии, включително и нелегалните в редица държави.

За 42 години съществуване АК-74 е послужил за създаването на цяло семейство стрелкови комплекси.

На 5 април руският президент Владимир Путин обяви, че се създава Национална гвардия на базата на вътрешните войски на министерството на вътрешните работи. Новата структура ще се занимава с борба с тероризма и организираната престъпност.