Националисти в Украйна са превзели 20 православни храма

Националисти и разколници, възползвайки се от безнаказаността и равнодушието на властта в Украйна, превзеха 20 храма на Украинската православна църква (УПЦ) към Московски патриархат. Това съобщи в доклада си до президента на страната Петро Порошенко управляващият делата на УПЦ МП митрополит Борисполски Антоний. Обръщението на йерарха е публикувано на официалния сайт на църквата.

„В Ровенска, Киевска, Лвовска, Тернополска, Волинска и Черкаска области са извършени опити за силово и противозаконно превземане на собственост на Украинската православна църква. Към момента е установено превземането на 20 паства, а в други осем ситуацията е крайно напрегната“, отбелязва митрополит Антоний.

„Всичко това се случва на практика със съгласието на органите на местната власт. Възползвайки се от безнаказаността, в тези деликатни въпроси се намесват и представители на отделни политически партии. Подобни процеси не само нарушават религиозния мир в страната ни, но и носят в себе си заплаха за безопасността на държавата. Смятаме, че ръководството на страната трябва да обърне особено внимание на това“, допълни той.

Освен това, в резултат от бойните действия в Донецка, Луганска, Горловска, Северодонецка и Ровенска епархии са унищожени девет храма, а 77 са били повредени.

Митрополитът припомни, че УПЦ не участва в политическите сблъсъци, тъй като сред паството „хората са от различни националности и с различни политически възгледи“, и църквата „винаги е била и в момента е заедно със своя народ“.

Той разказа, че в храмовете се събират помощи за избягалите от зоната на бойните действия, като само в Киев са отворени три хуманитарни склада. „С лекарства и медицинско оборудване бе оказана помощ на сума от над 2 млн. гривни (почти 76 хил. долара), а също така бяха събрани и предадени 1 млн. 200 хил. тона хранителни продукти, дрехи и предмети от първа необходимост“, отбеляза митрополит Антоний.

„Често обаче, подобни действия остават незабелязани от обществото, а в медиите се разпространяват само лъжливи и изкривени факти за нас. Създава се впечатлението, че срещу нас се води съзнателна информационна война“, каза още той.

По-рано, на 9 февруари, председателят на Отдела за външни църковни връзки на УПЦ митрополит Лугански Митрофан предаде на Съвета на Европа данни, доказващи силовото превземане и нападенията на православните храмове. През август миналата година Московският патриарх и на цяла Русия Кирил се обърна към ООН, Съвета на Европа и ОССЕ с молба да бъдат защитени правата на вярващите в Украйна.