Национализмът в Украйна: От улицата до властта

Национализмът в Украйна се превърна в основен двигател на изборния процесс, пише „Гласът на Русия”. Радикалните настроения на електората се подхранват от факелните шествия в чест на Степан Бандера и Украинската бунтовническа армия (УБА). Анализаторите са загрижени: национализмът се превръща в държавна идеология на Украйна. Европейските политици, обаче, предпочитат да не забелязват това.

Европа не иска да признае заплахата от Киев. Позицията на Брюксел не бе променена нито от нацистките факелни шествия в украинските градове, нито от утвърждаването за официален празник на деня на създаването на УБА, известна със своите наказателни операции по време на Втората световна война (най-вече с масовите екзекуции на евреи и поляци). Именно на това руският президент Владимир Путин обърна внимание пред европейските си партньори.

„Трябва да се направи демилитаризация на общественото съзнание. Но властите не го правят. Създават официален празник на УБА – на тази националистическа фашистка организация. И той е съпроводен с призиви за саморазправа с представителите на Руската православна църква от Московската патриаршия. И това въпреки факта, че патриархът прави всичко възможно, за да спре братоубийствения конфликт”, заяви руският държавен глава.

Политическите сили, управляващи Украйна днес, определено действат според традициите на УБА, пише още „Гласът на Русия”. А в тези традиции е не само желанието за независимост, но и ясното желание националните малцинства да бъдат лишени от права, да се извърши етническо прочистване. И тези, които подкрепят сегашните власти на Украйна от чужбина, не трябва да пренебрегват този факт.

Въпреки това, Европа го игнорира и то съвсем умишлено вече не първа година. Всичко започна в балтийските страни, напомня експертът на фонда „Историческа памет“ Владимир Симиндей.

„Ултранационализмът е инструмент на политическото възпроизвеждане на елит в тези страни. Напомням, че в Латвия в състава на управляващата коалиция влиза неонацисткото обединение „Всички за Латвия“. И това показва, че ултранационализмът е не просто болест в политиката, но вече започва да навлиза във властта. А в Украйна виждаме, че политическото насилие става нещо нормално, и ултранационалистите налагат своята програма на всички останали политически сили”.