„Нафтогаз“ предложи на „Газпром“ допълнение към договора за доставка на газ

„Нафтогаз Украйна“ е предложила на руската „Газпром“ допълнение към договора за доставка на газ за следващите три тримесечия и счита за икономически обоснована цената на ниво „хъб минус транспорт“, съобщиха от украинската компания, предаде РИА Новости.

Украинската компания е предложила на „Газпром“ да подпишат допълнение, което ще позволи на руската компания да се върне в кръга от потенциални доставчици на „Нафтогаз“. Допълнението трябва да уреди спорните въпроси по условията за газовите доставки за следващите три тримесечия и ще се явява част от „зимния пакет“ доставки, съобщиха от пресслужбата на компанията.

От „Нафтогаз“ отбелязват, че подписването на подобен документ е стандартна търговска практика между компаниите от 2014 г.

В същото време украинската компания посочва, че купуването на синьо гориво от „Газпром“ е възможно, ако той предложи по-ниска цена от европейските доставчици. „Нафтогаз“ счита за икономически обоснована цената на ниво „хъб минус транспорт“.

В компанията обясниха текущото съкращаване на купуването на вносен газ с очакването, че през третото тримесечие цената на европейския пазар ще бъде по-изгодна.

По-рано във вторник ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер съобщи пред журналисти, че „Нафтогаз Украйна“ се е обърнал към руската компания с молба да възобнови доставките на газ от второто полугодие на 2016 г. до април 2017 г.

„Нафтогаз Украйна“ се отказа от доставките на руски газ през ноември миналата година и купува гориво от Европа, твърдейки, че е по-евтино. Според компанията среднопретеглената стойност на европейския газ, заедно с транспорта, през първото тримесечие на тази година е 198 долара за хиляда кубически метра.

В същото време руският енергиен министър Александър Новак отбеляза, че от 1 април, когато изтече отстъпката за Украйна, цената на руския газ е под 180 долара за хиляда кубически метра.