НАТО създава команден център в София

Йенс Столтенберг заяви, че в България, Румъния, Естония, Латвия, Литва и Полша ще бъдат разкрити командни центрове за укрепване на източните граници на НАТО.

Генералният секретар на НАТО каза при представянето на годишния си доклад в централата на алианса в Брюксел, че подобно усилие ще бъде предприето за първи път от края на Студената война, предаде БТА.

Той определи тези бъдещи центрове като ключови. По думите му те ще осъществяват връзката между националните отбранителни сили и НАТО, ще планират и ще организират учения.

При визитата си в България Столтенберг обяви планове за разполагане на постоянни сили на НАТО в страната ни. Преди дни България и Румъния се договориха за подсилване на източния фланг на НАТО.

Същевременно стана известно, че НАТО няма да изгражда военна база в Шабла. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на лидера на Атака Волен Сидеров, пише dariknews.bg

НАТО обаче ще изгради контролен център в София.

„Въпросът за изграждането на команден център на НАТО и военна база до Шабла не е стоял на вниманието на Министерството на отбраната. На основание на решение на МС от 03.09.2014 г. по време на срещата на върха в Уелс, българската държава е изразила подкрепа към решението на 28-те държави членки на НАТО за предприемане на необходимите мерки за гарантиране защита на страните от Алианса в отговор на съвременните заплахи“, обясни министърът.

По думите му една от предвидените мерки касае създаване на структури на НАТО за командване и управление, които да подпомагат изпълнението не мерки за гарантиране на сигурността на страните от Алианса:

„Основното им предназначение е координиране и подпомагане планирането и провеждането на многонационални учения и тренировки на НАТО, синхронизирането с националното планиране, както и осигуряване на приемане и настаняване на други формирования от Алианса. Към настоящия момент се предвижда структура на НАТО за командване и управление да бъде разположена в София, като 50% от личния състав ще бъдат военнослужещи от страните членки на НАТО“.