НАТО покани Черна гора

НАТО покани Черна гора да започне преговори за членство. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг в Брюксел, където се провежда заседание на външните министри на страните членки.

„НАТО взе историческото решение за начало на преговори за приемането на Черна гора, заяви Столтенберг. Ние каним министъра на външните работи и министъра на отбраната на Черна гора да участват в заседанията“, добави генералният секретар на Алианса, цитиран от ТАСС.

„Това е само началото на пътя. На Черна гора й предстои да продължи процеса на интензивни реформи, в това число в борбата с корупцията и укрепването на обществената подкрепа в страната по процеса на присъединяване към НАТО“, продължи Столтенберг.

Това е исторически ден за Черна гора и Западните Балкани, заяви министърът на външните работи и евроинтеграцията на Черна гора Игор Лукшич.

Участниците в срещата не посочиха евентуална дата за завършването на преговорите и приемането на страната в НАТО. Очаква се преговорният процес да протече бързо и до година-две балканската държава да се присъедини към Алианса.

През 2003 г. Черна гора се присъедини към програмата на НАТО „Партньорство за мир“, въпреки че все още беше в състава на федерацията със Сърбия. През 2006 г., след като обяви своята независимост, Черна гора потвърди участието си в програмата на Алианса. През 2009 г. тя получи План за действие за членство в НАТО.

 

Източник: „Гласове“.