НАТО пак скача срещу Русия

Стотици хиляди военни от НАТО ще бъдат поставени в състояние на повишена бойна готовност на фона на растящо напрежение с Русия, съобщи британският вестник „Таймс“, позовавайки се на думи на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.
Той не посочва конкретни данни, но според британския постоянен представител в НАТО сър Адам Томсън става дума за до 300 000 военни. При криза те трябва да са в състояние да се разположат в срок до 2 месеца. В момента разгръщането на сила с подобна численост изисква до 180 дни, уточнява изданието.
„Напоследък наблюдаваме, че Русия значително се е активизирала в много посоки. Видяхме, че Русия стана по-напориста, значително укрепи военната си мощ, утрои военните си разходи от 2000 г. досега, създаде нови военни възможности и използва войските си срещу съседи“, заявил Столтенберг. Тъй като е Русия използвала пропаганда в страните на НАТО, Алиансът трябвало да отговори на това, категоричен бил шефът на НАОТ. По думите му в близките седмици можело да се проведе среща във формата Съвет Русия-НАТО.
Командващите в НАТО искат да подготвят значителна сухопътна сила, способна да предотврати руска агресия, пише още „Таймс“. Тази сила ще се задейства след силите на НАТО за бързо реагиране, които могат да се разположат в зона на бойни действия в рамките на 5 дни. Те наброяват около 5000 души и разполагат с подкрепа по въздух и вода, а веднага след тях идват силите за подсилване от около 40 000 души. Алиансът разполага с близо 3 милиона военни от сухопътни, военноморски, военновъздушни и десантни части.
Военните, предвидени за повишена бойна готовност, ще дойдат от различни държави в Алианса, включително Великобритания.
„Не съм убеден, че всички осъзнават колко трудно и скъпо ще е това за реализиране, но то е част от концепцията, която договорихме през февруари“, казва сър Адам Томпъсн, който обяви в четвъртък, че напуска поста си в НАТО.
„НАТО предприе курс към Студена война и всяко заявление на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг потвърждава това“, реагира междувременно в туитър сенаторът Алексей Пушков, цитиран от РИА „Новости“.
По-рано говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви по повод публикацията, че действията на Русия по обезпечавана на националната безопасност не представляват заплаха за когото и да е, но да се изкорени агресивният характер на НАТО, който продължава движението си към границите на Русия, е невъзможно.

Източник: Дума