НАТО обвини Русия, че е готова да ”сплашва съседите”

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Русия, че е готова да използва въоръжените си сили, за да „сплашва съседите си“, предаде РИА Новости.

„Русия е готова да използва въоръжени сили, за да сплашва съседите си и да прекроява европейските граници, както видяхме в Украйна и Грузия“, каза той пред журналисти в Брюксел.

Представителите на Запада неведнъж са обвинявали Русия в „агресия“, в частност за това, че руски военни, по непотвърдена информация, са се намирали на територията на Източна Украйна по време на военните действия там, допълва РИА Новости. Руският президент Владимир Путин по-рано нарече твърденията за „агресивните действия“ на Русия спекулация със страха. Началникът на Генералния щаб на ВСС на Русия Валерий Герасимов на свой ред заяви, че обвиняването на Русия в агресивна политика е станало повод за НАТО да активизира дейността си.

Руската страна неведнъж е критикувала засилената военна активност на НАТО в Европа. Постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко заяви, че за Северноатлантическия алианс заплахата от така наречената хибридна война е само предлог, който им позволява да „намерят оправдание на действията си на източния фланг“.