НАТО обвини Русия в планиране на ядрен удар срещу Швеция

В ежегодния си доклад генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг твърди, че военните учения на Русия през последните три години значително са се увеличили, а на някои от тях дори са се отработвали ядрени удари, предаде РИА Новости.

По думите на Столтенберг, през 2013г. руските въоръжени сили са провели 18 мащабни учения, като на няколко от тях са били задействани над 100 хил. военни. „Тези учения са включвали и симулация на ядрени атаки срещу страни-членки и партньори на НАТО. В частност, на ученията през март 2013 г. е отработвано нападение срещу Швеция. Отработвано е също и скрито прехвърляне на голямо количество техника и личен състав в качеството на демонстрация на заплаха за съседните на Русия страни“, се посочва в доклада.

Подобни действия „са непредсказуем и дестабилизиращ фактор“ в системата за сигурност на НАТО, отбелязва Столтенберг. В отговор „алиансът започна да демонстрира твърда ангажираност към усилването на военната прозрачност“.

По-рано се появи информация, че НАТО обсъжда усилване на военното присъствие по източните граници на алианса, но изключва разполагане на стотици хиляди готови за бой войници.

Москва оценява усилването на силовия потенциал на НАТО и приближаването му към границите на Русия като заплаха за националната сигурност на страната.