НАТО мечтае за „руски Майдан“

В НАТО мечтаят за „руски Майдан“, заяви в четвъртък постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко, коментирайки провелата се в Рига междупарламентарна конференция по обща външна политика и политика за сигурност на ЕС, в която участва и генералният секретар на Алианса Александър Вершбоу.

„Изказванията в Рига демонстрират загриженост за демокрацията и вътрешната политика на Русия. Сега поне ние вече знаем, че НАТО има мечта – „руски Майдан“, каза Грушко.

„НАТО има дълга история от хибридни операции. Всяка държава и организация могат да се поучат от Алианса. Ние видяхме тези добре известни признаци „на военно сплашване, скрита намеса, доставки на оръжие и системи за въоръжение, икономически шантаж, дипломатическо двуличие, манипулация на медиите и открита дезинформация“ в бивша Югославия през 1999 г. и в Либия през 2011 г.“, подчерта той.

Представителите на ръководството на НАТО традиционно дават именно този набор от признаци „на хибридна война“, обвинявайки Русия в изобретяване и използване на нов вид военни операции в Украйна.

Грушко заяви също, че, демонизирайки Русия, НАТО „създава виртуална реалност, откъсвайки се от реалните заплахи за сигурността“.

„Изказванията в Рига – това е поредният набор от аргументи, с които да бъде оправдано конфронтационното отношение на НАТО спрямо Русия. НАТО едва ли може да се смята за проводник на истината. Тя много пъти е дискредитирала себе си с разпространяването на „лъжлива информация“ за собственото си поведение или за действията на другите“, подчерта Грушко.

Той изрази надежда, че малцина „ще последват тази покана да се върнат към времената на Студената война“.