НАТО иска да ревизира основния договор с Русия

„При необходимост НАТО е готова да осигури защитата на страните от Балтика, а също да увеличи броя на ученията и патрулирането по източните граници“, е казал генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на срещата на външните министри на НАТО в Анталия в четвъртък. Той е заявил, че не се предвижда сътрудничество с Руската федерация по отношение на групировката „Ислямска държава“, но според експерти има индикации, че в Брюксел се канят да преразгледат основополагащия акт РФ-НАТО, подписан през 1997 г. и който има 20-годишен срок на действие.

Експертът от руския Институт по проблемите на международната сигурност Алексей Фененко припомня основните положения от този акт: Русия се съгласява с разширението на НАТО на Изток, но при условие на територията на новите членове да не бъде разполагано ядрено оръжие и големи военни контингенти от страните на НАТО.
„Сега НАТО иска да преразгледа това условие, да разположи в целия балтийски и черноморски регион чак до Грузия големи военни контингенти и военна инфраструктура“, посочва експертът.

Като начало в страните от Балтика и Полша от миналата година на ротационен принцип бяха базирани около 600 американски военнослужещи. Този факт предизвиква опасения у европейските съюзници на НАТО, в частност в Германия, които считат, че това може да се счита за нарушаване на споразумението от 1997 година.