НАТО започна най-мащабните за последните 13 години стратегически полеви учения

НАТО започва най-големите през последните 13 години стратегически полеви учения Trident Juncture – 2015, предаде ТАСС, позовавайки се на изявление на зам.-генералния секретар на НАТО Александър Вършбоу на тържествената церемония по откриването на ученията.

„Ученията ще покажат способността на НАТО да отговори на всички видове заплаха – от обикновени бойни действия до хибридна война и пропагандистки предизвикателства“, каза той.

Trident Juncture – 2015 се състоят от два етапа: командно-щабната част от ученията се проведе от 3 до 16 октомври, докато полевите маневри ще се състоят от 21 октомври до 6 ноември. Щабната част от ученията се провела в структурите за командване и контрол на НАТО в Канада, Норвегия, Германия, Белгия и Холандия. Сцена за полевите учения ще бъдат Италия, Испания, Португалия и западната част на Средиземно море. В тях ще участват 36 хил. души, 140 самолета и до 90 подводни и надводни кораби от 30 държави, включително и нечленуващите в НАТО Австрия и Швеция.

Последните съпоставими по мащаби учения на НАТО се проведоха през март 2002 г. под името Strong Resolve, като в тях участваха близо 40 хил. военни. Те бяха организирани като „генерална репетиция“ преди присъединяването на НАТО към операцията на САЩ в Афганистан.

„Целта на ученията Trident Juncture – 2015 е подготовката и проверката на възможностите на Силите за реагиране на НАТО, които са високотехнологични сили, съдържащи сухопътни, морски и въздушни компоненти, както и сили със специално предназначение“, заяви командващият ученията генерал Ханс-Лотар Домрезе.

„Укрепването на силите ни за реагиране е основна част от усилията на НАТО за адаптиране към новите предизвикателства. Ученията трябва да демонстрират, че нашата военна доктрина и процедури ще бъдат ефективни в условията на реална криза, тъй като работата ни е да бъдем готови да защитаваме хората, територията и ценностите на Алианса“.