Народните суеверия, които «работят» и днес

„Почукай на дърво! Не свири с уста в къщи!“ – от малки ни казват бабите ни. А как ни плашат с всякакви нечисти сили, домашни духове и черни котки! Традицията на суеверията се е загнездила в руското съзнание, съвместявайки отживелиците на езическата ерес и народната мъдрост.

Въпреки, че днес малко хора се боят от таласъми и горски духове, руснакът пак сяда преди път и предпочита да не разсипва сол.

s1

Ако разсипеш сол, ще плачеш

Може би, почти всеки от нас, когато разсипе сол, се сеща за едно от най-разпространените поверия, че това ще му донесе кавги и нещастие. В световната култура солта е доста интересен и многостранен символ, но руската винаги й е придавала, преди всичко, битово значение. Смята се, че това поверие се е появило по време на бунтовете и въстанията в Русия в средата на XVII век, когато солта буквално е струвала колкото златото. Оттук идва и значението – да разсипеш толкова скъпо нещо – неизбежно ще доведе до кавга в къщи. Но съобразителният руски народ бързо намирал начин да избегне неприятностите. Така че, ако вярвате в поличби и все пак сте разсипали сол, няма страшно. Трябва само да се разсмеете, или да дадете да ви ударят по челото, или до посипете главата си с разсипаната сол. По-късно започнали да се шегуват, че ако яденето е пресолено, то готвачката е влюбена в някого.

s2

Ако свириш с уста в къщи, няма да имаш пари

Това поверие го знае всеки руснак, дори тези, които изобщо не вярват в тях. Освен че свиренето с уста в къщи може да бъде просто неприлично, според народните поверия, може да се привлекат в дома различни нечисти сили. Може също така да се обиди и домашният дух. Тогава той ще избяга, взимайки със себе си не само спечеленото, но и спокойствието на дома. Със свирене в дома влиза вятърът, който също може да отнесе цялото богатство. Не е чудно, че и моряците винаги са се боели да не викнат със свирене буря. Освен това, ако се свири в дома с уста, може да се изгубят не само парите, но и паметта. В действителност, да се свири с уста – означава човек да отклони от себе си лика на Богородица, а в къщи да се свири, така или иначе, е към опустошение.

s3

Облечените наопаки дрехи са на скарване

За разлика от другите народи, в руската традиция облечената наопаки дреха не обещава късмет. Народната мъдрост го формулира ясно: „Ако дрехата е наопаки – или си пиян, или ще бъдеш бит“, а „ако наплюеш дрехата без да искаш, ще търпиш клевети“. Не е чудно, преди хората са се отнасяли към дрехите си много по-внимателно от съвременния човек. В древните времена дрехата е изпълнявала и някаква охранителна функция. Не напразно понякога върху нея са се изобразявали специални рисунки – пазители. Освен това, почти винаги била много скъпа, и да я облече по неподобаващ начин могъл само някой немарлив човек. Наистина, понякога на това придавали добро, дори забавно значение. Например, казвали, че ако полата на омъжена жена при обличането се е посукала, то тя скоро ще роди.

s4

Ако шиеш върху себе си, ще си зашиеш акъла

Още едно поверие, свързано с дрехите, предупреждава, че човек не бива да шие дрехите си върху себе си, иначе ще си зашие акъла. Това не е толкова опасно физически, но има мистичен оттенък. Не е ясно, защо това поверие е свързано с паметта. По всяка вероятност, тук действа езически подтекст. Може само да предполагаме, че идва от древността, когато не е имало антибиотици и антисептици, а иглите са били големи, криви, и съответно, неудобни, и ако човек се убодял с игла, можел да получи заразяване на кръвта или тетанус. Но и за това поверие народът измислил противодействие: за да се предпази паметта от тайнствените процеси, било достатъчно да се сложи конец в устата. Така че и към това суеверие можем да се отнасяме с хумор.

s5

Ако стъпиш на прага, ще разбудиш предците

Има много поверия, свързани с прага, и не само в руската култура. Най-известните руски вариации на тази тема са, че през прага не трябва да се здрависваме или да подаваме неща, за да не ни разделят дяволите или за да не са неми децата ни. Прагът е границата между външното и вътрешното пространство, територия, която обитават духовете. И става дума не за някакви зли сили, а именно за духове. Работата е там, че за древните хора прагът на дома имал сакрално значение. Това било мястото, което обитавали предците, които трябвало да пазят живите си роднини от всяко зло. В древността праха на покойниците често го погребвали именно под прага на дома. Оттук идва и особеното отношение към тази част на дома.

s6

Където падне женски косъм, трева не расте

Винаги е имало особено отношение към косата, най-вече към женската. От значение били и цветът, и структурата на косата, тъй като по тях можел да се определи характерът на човека. Смятало се, че жена с непокрита и разрошена коса не бива да излиза навън по време на буря, тъй като ще я убие гръм. И, разбира се, винаги били нащрек с гологлавите жени: дали не са вещици? Така че не е чудно, че на косата се приписвала някаква мистична сила. Не бива да подстригвате роднини, не трябва да пазите отрязана коса, а там, където падне женски косъм – трева не расте.

s7

Ако стъпиш върху чужда следа, ще си изгубиш краката

А по отношение на следите в руските суеверия всичко е доста просто. Ако минеш по чужда следа – ще вземеш нечия чужда болест, или още по-лошо, съдба. В древността хората понякога наистина са се боели, че следите може да са омагьосани. И ако това е дело на магьосник – бедата е неизбежна. И дори днес много от суеверията да ни се струват нелепи, виждайки следи в пясъка, ние машинално им обръщаме внимание.

Източник: Народные суеверия, которые «работают» до сих пор

© Русская Семерка russian7.ru