Наришкин: Светът трябва да се обедини в борбата с международния тероризъм

Председателят на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин призова световната общност да се сплоти в борбата с международния тероризъм. „Цивилизованният свят трябва да се обедини срещу общата заплаха в борбата с международния тероризъм“, каза Наришкин по време на пленарно заседание във вторник, коментирайки серията атентати в Брюксел, предаде ТАСС.

„Терористите нанесоха подъл удар срещу невинни хора. В същото време политиците и правителствата на страните от Европейския съюз и НАТО, вместо да предприемат решителни действия в борбата с тероризма, се занимават с обявяването на всякакъв род санкции, които коренно нарушават фундаменталните права на милиони граждани и освен това започват да търгуват със съдбите на хиляди бежанци от регионите на Близкия изток и Северна Африка“, отбеляза Наришкин.

„Реалната заплаха проникна в сърцето на европейския континент“

Международният тероризъм в Европа може да бъде победен само в тясно сътрудничество с Русия. Това заяви пред журналисти във вторник председателят на комитета на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките със съотечественици Леонид Слуцки, коментирайки серията атентати в Брюксел.

„Докато Европа играеше по американската свирка за това, че Русия е главна заплаха за световната сигурност през XXI в., реалната заплаха проникна в сърцето на европейския континент. Терористите станаха до такава степен дръзки, че провеждат нечовешките си деяния направо под носа на ръководството на НАТО и Евросъюза. И не смятат да се спрат“, отбеляза депутатът. По думите му „Русия е готова за ефективно сътрудничество с Европа в борбата с международния тероризъм, който може да бъде победен само с общи усилия“.

Слуцки добави, че „РФ има опит с ефективната борба с тероризма както на своя територия, така и с терористичната групировка „Ислямска държава“ в Близкия изток“. „Готови сме за тясно и конструктивно сътрудничество с Европа, готови сме да предоставим помощта си“, каза той.

Според него „европейските политици трябва да погледнат в лицето тази беда, която е надвиснала над континента и да разберат кой всъщност е ефективен съюзник“. „Спешни мерки трябва да бъдат предприети и на всички международни площадки, на първо място в ОССЕ“, убеден е депутатът.

Слуцки изрази съболезнования на роднините и близките на жертвите на ужасните атентати в белгийската столица.