Наришкин: САЩ подтикват света към нова студена война

Безотговорната политика на САЩ  и онези страни, които се водят от техните приумици, всъщност поставят света на ръба на нова студена война, смята председателят на Държавната Дума на Русия Сергей Наришкин, съобщи «Россия 24».

На откриването на есенната сесия на Държавната Дума, политикът подчерта, че депутатите започват работа в условията на сериозно изостряне на международната ситуация.

«Дългоочакваният режим за прекратяване на огъня в Донецка и Луганска републики временно спря мащабното кръвопролитие, но кризата и противопоставянето в Украйна продължават», отбеляза Наришкин.

Той напомни, че войнственният плам на онези, които са провокирали хаоса изобщо не е намалял, а неотдавнашната среща на НАТО само влоши ситуацията.

«От различни източници чуваме, че на Киев е обещано доставяне на оръжия и военна техника от различни държави от този блок. Това заплашва да се превърне в откровена намеса във вътрешните работи на Украйна и да го кажем направо – съучастничество и подпомагане на военните престъпления там», подчерта руският политик.

По-рано министърът на отбраната на Украйна Валерий Гелетей заяви, че между Украйна и страните на НАТО започна етап за доставяне на оръжия. Какви точно оръжия и от кои страни се доставят те, министърът реши да не уточнява. Също така излезе съобщение, че заради опасенията да влоши отношенията си с Русия, Израел отказа на предложенията на Киев да доставя безпилотни самолети в Украйна.

Напомняме, че представители на алианса категорично заявиха, че НАТО няма намерение да доставя оръжие на Украйна, както и че на това решение няма да повлияят дори съответните молби на Киев. Но, президентът на Украйна Петро Порошенко твърдеше обратното.