Наришкин: САЩ и васалите искат да блокират диалога за ”Голяма Евразия”

В Москва се проведе първата в историята среща на говорителите на парламентите на т. нар. „Голяма Евразия“. Журналист от руския сайт „Вести“ интервюира руския съорганизатор на събитието – председателя на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин.

На каква тема бе срещата? За това, че Евразия е алтернатива на Европа? Или че Европа трябва да има предвид, че тя е само полуостров от тази голяма Евразия? С каква цел се събрахте?

Идеята бе на говорителя на Република Корея г-н Чон Уи Хва и на вашия покорен слуга (Наришкин говори за себе си, бел. ред.). САЩ и послушните им страни, страните-васали, се опитват да въведат мода за блокиране на диалога.

Южнокорейците са били инициатори, това е интересно. Смята се, че те са верни на американците. Въпреки това са инициирали подобен алтернативен формат?

Да, тази идея се роди през есента на миналата година. Това, което направихме, надмина очакванията ни. Събраха се ръководителите на парламентите на 19 страни. Не ни стигна един, за да наречем това най-голямата парламентарна 20-ка. В момента се формира полицентрична международна система, с разбирането, че различните центрове на сила в подобна система не бива да се противопоставят помежду си, а да си сътрудничат и да взаимодействат.

Тази евразийска група се е събрала по инициатива на Русия и Южна Корея. Имаше и гости от Виетнам.

Делегации от Филипините, Индонезия, Иран, Китай, Пакистан. Разбира се, страните от ОНД и Евразийския икономически съюз.

В речта си казахте, че е нужно да се създаде общо пространство от Осло до Ханой.

Да.

Осло – това е Европа. Виждате ли евразийската алтернатива на отношенията между Русия и Европа в същия този формат?

Разбирам Евразия в по-широк смисъл на думата и вярвам, че рано или късно светът ще се обърне към голяма Евразия от Лисабон до Владивосток по оста Запад – Изток и Север – Юг, от Осло, Мурманск до Делхи, Шанхай и Ханой, в която Европа ще е част от един по-могъщ континент.