Наришкин: САЩ и васалите им искат да въведат мода за блокиране на диалога в света

САЩ и групата от техни васали се опитват да въведат мода за блокиране на диалога, счита председателят на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин, цитиран от РИА Новости.

Тази седмица в Москва се проведе среща на председателите на парламентите на страните от Евразия. По думите на Наришкин идеята за провеждането на мероприятието принадлежи на председателя на парламента на Република Корея  Чон Уи Хва, както и на него самия.

„Е, сами виждате, че Съединените американски щати и групата от послушните им страни, както може да се каже, страни-васали, просто се опитват да въведат мода за блокиране на диалога“, каза Наришкин в интервю за програмата „Вести в събота“ по телевизия „Россия 1“.

Той добави, че идеята за това мероприятие се е родила през есента миналата година, а състоялото се съвещание е надминало всички очаквания. „Това, което направихме, надмина очакванията ни. Събраха се ръководителите на парламентите на 19 страни. Не ни стигна един, за да наречем това най-голямата парламентарна 20-ка“, отбеляза Наришкин.

Депутатът поясни, че сред участниците в срещата са били и представители на Филипините, Индонезия, Иран, Китай, Пакистан, страните от ОНД и Евразийския икономически съюз.

На въпрос, счита ли случилото се за евразийска алтернатива на отношенията между Русия и Европа или също вижда европейци в този формат, Наришкин отговори, че разбира Евразия „в широкия смисъл на думата“. „Вярвам, че рано или късно светът ще се обърне към голяма Евразия от Лисабон до Владивосток по оста Запад – Изток и Север – Юг, от Осло, Мурманск до Делхи, Шанхай и Ханой, в която Европа ще е част от един по-могъщ континент“, заяви Наришкин.