Наришкин: От 1991 до 2014 г. Крим бе мирно анексиран от Украйна

Много от жителите на Крим през годините на мирното анексиране от Украйна са се чувствали като в чужбина и са мечтали отново да се озоват в Русия, заяви в четвъртък председателят на Държавната дума на РФ Сергей Наришкин на среща с делегацията от френски депутати, планиращи да посетят Крим, предаде РИА Новости.

„Сигурен съм, че хората честно ще ви разкажат какво са чувствали и как са живели през тези 23 години, от 1991 до 2014 г., когато по силата на редица обстоятелства Крим всъщност е бил мирно анексиран от Украйна, подчертавам – мирно. Знам, че голяма част от населението на Крим през всичките тези години е чувствало, че се намира в чужбина, и тези хора са мечтали отново да се върнат в историческата си Родина, в Русия“, каза Наришкин.

Крим стана отново руски регион след проведения през март 2014 г. референдум, на който преобладаващото мнозинство от жителите, не признаващи легитимността на февруарския държавен преврат в Украйна, гласуваха за влизането на полуострова в състава на Русия. В Москва подчертават, че провеждането на референдума в Крим е в съответствие с нормите на международното право и Устава на ООН.