Наришкин: Отношенията Москва-София не са много добри

Отношенията между Руската федерация и България не преживяват най-добрите си времена, защото българското ръководство следва указанията на Брюксел и Вашингтон, заяви днес председателят на руската Държавна Дума Сергей Наришкин на среща с председателя на Българската социалистическа партия Михаил Миков в долната камара на руския парламент, съобщи РИА Новости.

„Вашето посещение дава позитивен принос за установяването на руско-българския диалог, който, за съжаление, в момента не преживява най-добрите си времена. По наши преценки причина за това е, че българското ръководство понякога твърде сляпо следва указанията на Брюксел и Вашингтон в разрез с националните интереси на страната“, отбеляза руският политик.

„Ние ценим факта, че Българската социалистическа партия се обявява за сътрудничество с РФ и за отмяна на т.нар. антируски санкции, представляващи инструмент на неприкрит политически и икономически шантаж, който няма никакви юридически основания. Ние разчитаме на засилени контакти по парламентарна линия, които също не преживяват най-добрите си времена“, подчерта Сергей Наришкин.

Михаил Миков изтъкна, че санкциите имат лошо отражение  върху икономиката както на България, така и върху икономиките на страните от Югоизточна Европа. Затова той заяви твърдата позиция на БСП за отмяна на санкциите срещу Русия и против въвеждането на нови.

Домакинът на срещата Сергей Наришкин заяви, че не бива кризата в Украйна да се отразява на традиционно добрите отношения между България и Русия. По време на разговорите беше констатирано, че Комисията за икономическо сътрудничество между България и Русия не е заседавала от 4 години. Българската делегация пое ангажимент да направи необходимото, за да се възобновят тези заседания.