Напрежението в югоизточна Украйна нараства

Обстановката в югоизточна Украйна остава напрегната, където населението е предимно рускоезично. Недоволни от прозападния военен преврат в Киев, проруските активисти превзеха сградите на областната администрация в най-големите градове с исканията да бъде проведен референдум за предоставяне на регионите на пълномощия в рамките на федерализацията на Украйна. По този начин, те се опитват да запазят своята етническа принадлежност, включително руския език и православното вероизповедание. Но, националистите и десните радикали, дошли на власт в Киев, не желаят дори да чуят техните искания.

В нощта срещу 8 април в югоизточна Украйна бяха мобилизирани подразделенията на вътрешните войски и националната гвардия на Украйна, с участието на екстремистите от незаконната въоръжена групировка «Десен сектор». Към тази акция бяха включени и около 150 американски наемника от частната американска армия Greystone, преоблечени в униформи на бойци от специалните части „Сокол”. Това се коментира в Министерството на външните работи на Русия. „Организаторите и участниците на тези провокации поемат върху себе си голяма отговорност за създаването на заплахата за правата, свободата и живота на мирните граждани на Украйна, а също и за стабилизирането на страната”, предупреждават от МнВР на РФ. Министерството призовава да бъдат предотвратени незабавно всякакви планове за военни действия в Украйна, които могат да доведат до гражданска война.

Напомняме, че протестите в Одеса, Николаев, Харков, Луганск и Донецк не спират. Барикади се издигат вече и в центъра на Одеса, а същевременно с това, и. д. президента на Украйна Александър Турчинов заяви, че парламентът днес ще преразгледа закона за отговорността за сепаратизъм.