Напрежението в Черно море расте: Руснаците засякоха и следят флагмана на 6-и американски флот

Средствата за наблюдение на Черноморския флот внимателно следят за придвижването на флагмана на 6-и флот на САЩ, командно-щабния кораб Mount Whitney. Той вече навлезе в акваторията на Черно море, предава РИА Новости.Американското командване засега не е обявило официално целите на похода, но според някои данни, моряците от ВМС на САЩ ще отработват със съюзници от НАТО взаимодействие по гарантиране на регионалната сигурност в зоната на Черно море.

„В момента следенето на Mount Whitney се осъществява от стационарните наземни станции, тъй като той е достатъчно отдалечен в западната част на Черно море и няма необходимост от съпровождане. Ако американският кораб се насочи към руските брегове срещу него ще бъде изпратен един от корабите на Черноморския флот и ще бъде задействана авиация”. Това разкрива пред РИА Новости източник от военното министерство в Москва.

От бойна гледна точка флагманът на 6-и флот на САЩ не е особено значим, тъй като на борда му има само зенитни оръдия. Той обаче е оборудван с най-съвременни системи за управление и разузнаване, което го в конфликтна ситуация го превръща в първостепенна цел.

За последен път Mount Whitney бе в Черно море през септември 2008 г., когато достави помощ на Грузия след августовския ѝ конфликт с Русия.

Източник: БЛИЦ