Наказателните батальони в Донбас създават щаб и искат войната да продължи

В Днепропетровск е създаден военен щаб от националистически организации и 13 наказателни батальона. Начело на аналога на Генералния щаб на Украйна ще бъдат седем командира, сред които са Дмитрий Ярош и Семьон Семьонченко.

По замисъл на радикалите, създаденият щаб трябва да бъде аналог на Генералния щаб на Украйна.

Ръководството на щаба ще бъде поето от седем командира, като един от тях е лидерът на ултрарадикалната организация „Десен сектор“, обявена от руското законодателство за терористична организация. Сред седемте командира на новосъздадения щаб е и Семьон Семьонченко – депутат от Върховната рада и ръководител на батальона „Донбасс“.

Според Семьонченко, целта на формированието е „защита на националните интереси“. Екстремистите възнамеряват да убедят президента Петро Порошенко в това, че ръководителят на Генералния щаб на Украйна не се справя със задълженията си. Те смятат, че силовата операция в Донбас трябва да бъде продължена на всяка цена.

На 19 февруари Донецк отново бе подложен на обстрел, и както опълченците предполагат, огън са открили именно наказателните батальони, които не желаят да напуснат Донбас.