Най-новият руски изтребител Т-50 е готов за серийно производство

Обединената авиостроителна корпорация (ОАК) е готова за серийно производство на най-новите изтребители от пето поколение Т-50 за ВКС на Русия. На 20 юни в Комсомолск на Амур във въздуха ще полети осмата машина от серията, която изцяло отговаря на изискванията на военните по бойни възможности, съобщи в. „Известия“.

За разлика от предходните самолети осмият е напълно окомплектован с оборудване и  системи, които са посочени в техническото задания за създаването на перспективен комплекс за фронтовата авиация. Именно с появата на този изтребител може да се каже, че Т-50 като бойна единица вече има реално лице и е готов за серийно производство“, съобщава източник, близък до ОАК.

По думите на източника сега в цеховете на авиационния завод в Комсомолск на Амур в различна степен на готовност са още четири Т-50.  Машината с №9 ще започне полетни изпитания през септември. Двете следващи №10 и №11 са на конвейра и до края на годината също ще започнат полетни изпитания.

През есента ОАК ще е готов да подпише договор с Министерството на отбраната на Русия за първата партида изтребители, като доставките според главнокомандващия на ВКС Виктор Бондарев, ще започнат през 2017 г.