Най-новите Су-35 започват денонощни дежурства в Сирия

На въздушната база Хмеймим в сирийска Латакия най-новите руски изтребители Су-35 ще започнат денонощни дежурства по двойки, като ще бъдат в минутна готовност за излитане. За това съобщи в петък (5 февруари) представител на групировката от Въздушно-космическите сили на Русия в Сирия, предаде ТАСС, цитирана от „Руски дневник“.

„Самолетите по двойки ще бъдат на денонощни дежурства на въздушната база Хмеймим в минутна готовност за излитане. Принципът на взаимодействие с ударната авиация е следният: Су-35 ще прикриват самолети, които се намират във въздуха, като увеличават полето на обзора им. Когато двойка Су-35 се движат в противоположни посоки, обзорът достига до 360 градуса на 400 км наоколо“, каза той.

По думите му, Су-35 е универсален изтребител. Представителят на авиационната група отбеляза, че изтребителите ще прикриват ударни самолети и самостоятелно ще нанасят удари по надземни и подземни цели.

„Днес пред нас стои задачата да задействаме този комплекс на максимум. Това означава, че цялото въоръжение, което имаме, ще се използва на него. Самолетът е разработен да носи всякакви авиобомби. Масата на бойното натоварване е до 8 тона“, разказа представителят на въздушната групировка.

Той добави, че Су-35 е способен да открива, съпровожда и атакува осем цели едновременно, а благодарение на устройството за активни смущения самолетът става „невидим“.