Най-новите руски военни разработки бяха показани на изложение край Москва

Изобретатели от руските ракетни войски със специално предназначение създадоха иновативно устройство, което позволява намаляването на броя пожари в Русия с 20%, пише на сайта си ТВ „Звезда”.

Апаратът служи за измерване на топлинната енергия в тесни места и може да открива всякакви скрити повреди в изолацията преди възникването на пожара. Това и десетки други изобретения бяха представени на международното изложение „Денят на иновациите” на министерството на отбраната на Русия, открито на 5 октомври в парк „Патриот” край Москва.

Серията изобретения на ракетните войски, представена на изложението, наброява около 30 експоната, демонстриращи съвременните подходи и технически решения в областта на трупането и съхранението на високопотенциална топлинна енергия, лазерно оборудване, комуникационни устройства и др.

„Денят на иновациите” вече е традиционен и всяка година става все по-популярен. Само през последните три години над 300 разработки, представени на изложението, са внедрени в отбраната”, каза военният министър Сергей Шойгу на откриването на мероприятието.

Министърът отбеляза, че през последните години са се появили различни материали и разработки, защото военната наука се движи напред. По думите му научните разработки, представени на изложбата, се нуждаят от подкрепата на онези, които искат да видят руската армия силна, модерна и добре въоръжена.

„Денят на иновациите” се провежда не само в базата на изложбения център на министерството край Москва, но и във всички четири военни окръга в Русия.