Най-красивото руско село

Автор: Юрий Совцов.

Село Вятское в Ярославска област, което влезе в Асоциацията на най-красивите села на Русия, проведе официална церемония. В селото тържествено откриха знак, посочващ неговия нов статут.

Както отбеляза генералната директорка на историко-културния комплекс „Вятское“ Лариса Коваленко, възраждането на селото е започнало преди няколко години. „В селото има повече от 100 каменни къщи, две църкви от ХVIII век. Това е било богато селище, наследствена земя на митрополита Филарет. Прииска ни се да го възстановим, да го съхраним в памет на тези, които са живели тук преди“ – отбелязва тя.

Днес село Вятское има десет музея. В близките пет години се планира да бъде реставриран Успенският храм, да се разшири концертната зала, да се открият още пет музея, цех за консервиране на краставици.

Днес за влизане в Асоциацията претендират около 20 селски населени пункта на Русия. Към тях се предявяват строги критерии: естетически, архитектурни, историко-културни, наличие на природни забележителности. Също така е необходимо селището да функционира действително като място, в което живеят хора, и всички негови жители да са съгласни с участието в асоциацията. Асоциацията на най-красивите села в Русия е създадена през 2014 година.

 

Източник: Руски Дневник.