Най-красивите села в Русия – село Килца

Село Килца е разположено в центъра на район Мезен, на левия бряг на река Мезен,  Архангелска област. Селото е труднодостъпно. През лятото можете да стигнете до него само по вода, но през зимата  с кола, като преминете през леден преход. Благодарение на местоположението си, Килца е запазило външния си вид и традиционния си начин на живот. село Килца за първи път се споменава при преброяването през 1623 година

„Царство на къщите“ – всяка къща тук е истински паметник на северното дървено строителство и архитектура. Мощни дървени конструкции, високи навеси, фасади, украсени с резба балкони, прозорци с шарени рамки, покриви с фигурни скатове. Много сгради са от 19 век. Това не са музейни експонати, в тях живеят хора. Мезенското село Килца е съхранен по чудо свят на руската старина.

 

Деревня Кильца, Архангельская область

Килца е известен със своите кръстове за даден обет: преди, местните жители са ги поставяли „по обещание“. Кръстовете биха могли да напомнят за щастливо събитие – изцеление от тежко заболяване или раждане на дете. Понякога те са били поставяни в памет за несгоди – неплодородни години или наводнения. Смятало се, че кръстовете предпазват местните жители от беди. Те донасяли при кръстовете тъкани платове – кърпи и шалове. Най-известният кръст стои на входа на селото.

Село Килца е станало член на Асоциацията „Най-красивите села и градове на Русия“ през януари 2018 година.

Източник:

https://www.pomorland.travel/what-to-see/kiltsa/

https://krasaderevni.ru/villages/kiltsa/

https://dzen.ru/a/YFmpZcIs0xj9ujMj

error: Съдържанието ни е авторско!