Най-красивите забележителности на Крим

Кримският полуостров се намира в северната част на Черно море. Североизточните му брегове граничат с Азовско море, на север той се слива с Перекопския провлак. Благодарение на отличния си климат и топлото Черно море от 19 век насам Крим е популярна туристическа дестинация. Бреговата линия на полуострова е над 2500 км, от които повечето са плажни ивици. Но те не са главната забележителност на полуострова. Там се намират различни интересни паметници на архитектурата, историята и културата на Крим.

Ай Петри, една от многобройните планински вериги в Крим е най-мъгливото място на целия полуостров. До 215 дни в годината тези възвишения са обгърнати в мъгли. Най-високата част на масива Ай Петри е връх Рока, на 1346 м. надморска височина. От Ай Петри се открива прекрасна панорама към брега на Черно море и Ялта. Мястото е популярно сред любителите на природата и алпинистите. Дотам се стига по специален планински маршрут, впрочем, най-дългият безопорен въжен мост в Европа – 1670 м.

В подножието на Ай Петри се издига удивителният Воронцовски дворец, построен през 1848 г. като лятна резиденция за видния държавен руски деец генерал-губернатор на Новоруския край, граф Воронцов. Архитектурата на двореца по онова време е новаторска. Важна особеност е разположението на сградата в съответствие с релефа на планините, благодарение на което дворецът се вписва в околния пейзаж и придобива оригинален художествен образ. Архитектът на двореца е британецът Едуард Блор, който само въз основа на теоретични изследвания на местността успял да създаде подходящ и необичаен проект. Забележителна е и ботаническата градина около двореца, дело на немския ботаник Карл Антонович Кебах.

За признанието „най-разкошна резиденция в Крим” на Воронцоския дворец съперничи Болшой дворец в Ливадия – място за летен отдих на руските императори. Тази сграда в изчистен италиански стил е построена в края на 19 век.

Още една известна забележителност на полуострова е и най-оригиналната – дворецът с романтичното име „Лястовиче гнездо”. Външно сградата напомня истински средновековен рицарски замък, при това построена буквално като гнездо, прилепена отвесно към 40-метровата Аврорина скала на нос Ай Тодор в района на Ялта.

Около град Судак, на височина от 157 м. се намира Генуезката крепост. Според легендите тя е била създадена през 212 г. от аланите, въпреки, че няма никакви археологични доказателства за тази дата. Някои учени смятат, че цитаделата е построена в края на VII в. или от хазарите, или от византийците. В различни времена крепостта е била под властта на различни заселници, а своето настоящо име получава от генуезците, които я построяват наново през XIV-XV. Крепостният комплекс се състои от две отбранителни крила – външно (замъкът „Св. кръст”) и вътрешно (замък „Св. Илия”). Удачното местоположение и мощните съоръжения правили крепостта почти непристъпна. От юг и изток я защитават отвесни стръмни скали, спускащи се до морето, а от североизток се е намирал изкуствен ров. В наши дни крепостта е отворена за посетители, а в нея има и музейна част.

В Югозападен Крим е разположен още един известен град – Севастопол, а на източния бряг на полуострова се намира древният град Керч. От бронзовата епоха насам (III-I хилядолетие преди Новата ера) тук са останали гробници, в края на VII в. преди Новата ера на мястото на днешен Керч се е намирал гръцкият град Пантикапей, след което през VI в. градът е бил във властта на Римската (Византийската) империя, а в най-ново време Керч е един от градовете-герои във Великата отечествена война. В града могат да се видят гробницата на един отбоспорските царе (IV век преди Новата ера), османската крепост Ени Кале (XVIII в.), една от най-древните османски църкви – храмът Посичане на Йоан Предтеча (Х в.) и много други уникални паметници.

 

Източник: http://www.fbr.bg/