Наина Елцина пише за това как Путин е дошъл на власт

В близо бъдеще на бял свят ще излезе книгата на Наина Елцина „Наина Елцина. Личен живот”. Във връзка с това агенция ТАСС разпространи откъс от една от главите на книгата.

В нея жената на първия президент на Русия искрено се учудва на това, че някои смятат появата на Путин за неочаквана, че той „се е появил от нищото”. Това, естествено, не е така, подчертава Елцина. При това тя уточнява, че Борис Николаевич отдавна се е вглеждал в Путин, който преди това се е трудил в Санкт Петербург на поста заместник-кмет. Затова поста на ръководител на Контролното управление на президента той е предложил именно на Путин. След това Елцин е назначил Владимир Владимирович за пръв заместник на ръководителя на администрацията на президента, а след това и директор на ФСБ.

Наина Елцина пише, че мъжът ѝ смятал Путин не само за умен и грамотен ръководител, но и за много свестен човек. Той високо ценял неговото търпение и твърд характер. През времето, в което Путин е заемал длъжността председател на правителството, Елцин се убедил, че не е сгрешил с избора си, защото Путин разполагал с всичките качества, за да бъде достоен ръководител на страната.

Наина Елцина уточнява, че съпругът ѝ не е обсъждал кандидатурата на Путин с никой. Това е било лично негово решение. След кончината на Елцин плъзнаха слухове за това, че Путин уж е дал на него и неговото семейство гаранции за неприкосновеност. Но, по думите на жената на първия президент на Русия, това са пълни глупости. Елцин въобще не си е дори и помислял за задкулисни договорки. Наина Елцина особено подчертава, че единственото, за което мъжът ѝ е молил Путин, е да пази страната. И тази молба е била чута от всички.

Превод и редакция: БЛИЦ